<

Van mavo naar havo met @havo

Zo wordt je overstap naar havo 4 een succes

Zit jij in het examenjaar voor vmbo-t of mavo en wil je daarna verder naar de havo? Goed idee, want van vmbo/mavo naar havo is een logische stap. Wel moeten veel leerlingen wennen aan deze overgang. Ze zijn slim genoeg en kunnen het niveau prima aan. Maar op de havo leer je op een andere manier en je zit opeens in een heel nieuwe leeromgeving. Zo wordt er op de havo bijvoorbeeld veel meer een beroep gedaan op je zelfstandigheid en op vaardigheden als plannen en organiseren.

Gelukkig hebben we hier op het Lauwers College een oplossing voor. Om te zorgen dat de overstap naar havo een succes wordt, is er een speciaal programma voor jou: @havo.

Zo werkt @havo

  • Je wordt begeleid door een persoonlijke @havo-coach
  • Je hebt wekelijks contact met je coach
  • Je krijgt hulp bij het plannen van je huiswerk en bij het zelfstandig werken
  • Je hebt veel contact met andere leerlingen die, net als jij, van vmbo-t/mavo naar havo 4 overstappen
  • Dat motiveert je om door te zetten, zodat jij je diploma haalt

Daarom @havo!

Als leervaardigheden en aspecten als huiswerk maken, ambitie, motivatie, zelfstandigheid, planning en discipline een boost krijgen, is de havo voor vele mavisten goed te doen. Met een havo-diploma doorstromen naar het hbo is heel wat waard.

Met @havo wordt de aansluiting tussen mavo en havo veel beter. Door op een praktische manier op hobbels in te spelen, is er veel te bereiken. Dat blijkt wel uit de resultaten die we hebben behaald met de eerste @havo-groep. Maar liefst 86% van de mavo-leerlingen die ingestroomd zijn in havo 4, zijn in één keer overgegaan naar havo 5. En dat terwijl het meerjarige gemiddelde 65% is. De extra aandacht en ondersteuning werkt dus!

Coach Marco Veenstra over @havo

Voordat hij havo-docent werd, heeft Marco Veenstra jarenlang les gegeven op de mavo. Hij weet dan ook precies waar je tegenaan kunt lopen als je overstapt naar de havo. Dat hoeft je er niet van te weerhouden om die overstap te maken, dankzij @havo.

De praktijk leert dat er een behoorlijk gat tussen de beide opleidingen zit, waardoor de doorstroom hapert. Dat verschil willen we met @havo overbruggen.” De eerste ervaringen zijn positief: “Er is behoefte aan. Het is soms confronterend en even flink doorzetten, maar de leerlingen waarderen het wel. We helpen ze om zich hier snel helemaal thuis te voelen.

Ben je nieuwsgierig naar wat leerlingen zelf te vertellen hebben over @havo? Download dan de flyer of lees de verhalen van Atze en Siegrid.

Is @havo ook iets voor jou?

Zit jij in het examenjaar voor vmbo-t of mavo en wil je daarna misschien verder naar de havo? Onderzoek dan of @havo voor jou ook de juiste opstap is. Op onze open dag kun je kennismaken met onze school, onze docenten en ons vakkenaanbod. Maar we organiseren ook een speciale voorlichtingsavond over @havo. Daar kun je, samen met je ouders kennismaken met de @havo-coach. Leerlingen uit de huidige @havo-klas vertellen je graag over hun ervaringen.Daarnaast wordt er ieder schooljaar ook een vakkenmarkt georganiseerd over de vakkenkeuze en profielkeuze op de havo, een scholenmarkt voor alle vierdeklassers van het Lauwers College en een opleidingsmarkt voor alle leerlingen uit examenklassen. Ook daar vertellen we je graag alles over @havo.