<

Vier leerlingen met PWS genomineerd voor Jan Penprijs

Buitenpost, 8 april 2024

Vier leerlingen van het Lauwers College in Buitenpost zijn genomineerd voor de Jan Penprijs; de prijs voor het beste profielwerkstuk van Nederland in de categorie economie, aardrijkskunde en maatschappijleer. De wedstrijd is een initiatief van het Alfa- Bèta- en Gemmasteunpunt van Rijksuniversiteit Groningen. Dat twee leerlingen van onze school met hun profielwerkstuk tot de top-5 besten van Nederland behoren is al erg bijzonder, maar dat er twee groepjes van onze school in deze top-5 staan is wel erg uniek. Dit zijn Jildou van der Meer, Marije Schat, Durk Holthuis en Ilse van der Ploeg. De finale is op donderdag 11 april.

'Een gegeven paard niet in de bek kijken?' is de titel van het profielwerkstuk van Jildou en Marije. Zij onderzochten hoe de Voedselbank functioneert. Daarvoor hebben ze verschillende cliënten van Voedselbank Achtkarspelen bevraagd naar hun ervaringen. De voedselbank functioneert volgens de leerlingen prima, al geven ze wel een aantal verbeterpunten zoals dat er iets gedaan dient te worden aan schaamte bij sommige cliënten en dat er minder vaak dezelfde producten in voedselpakken worden gestopt. 

Durk en Ilse deden onderzoek naar merksterkte van een voedingsmiddel. Zij onderzochten of zintuigen van Nederlandse consumenten een rol spelen bij de keuze tussen A- en B-merken van voedingsmiddelen in de supermarkt. Om daarachter te komen analyseerden ze het menselijk zenuwstelsel, de werking van zintuigen en het keuzeproces van de mens in relatie tot branding van merken.

Jan Penprijs

Een jury van wetenschappers kiest ieder jaar het allerbeste profielwerkstuk uit. Daarbij is onderscheid gemaakt in drie categorieën: de Marie Lokeprijs (talen, kunst, literatuur), Jan Kommandeurprijs (biologie, scheikunde, natuurkunde en andere bètavakken) en de Jan Penprijs (economie, aardrijkskunde, maatschappijleer). Aan deze wedstrijd doen scholieren vanuit heel Nederland mee. De andere genomineerden komen bijvoorbeeld uit Amsterdam, Goes, Breda, Utrecht en Groningen. Per categorie is er plek voor 5 genomineerde profielwerkstukken. Bij de Jan Penprijs zijn twee van deze plekken door onze leerlingen bemachtigd, een uitzonderlijke prestatie. Zij zullen het op donderdag 11 april opnemen tegen de overige drie genomineerden. 

Finale

De finale vindt plaats in Groningen, in het Harmoniegebouw van Rijksuniversiteit Groningen. Hier krijgen ze de kans om de jury te overtuigen dat hun PWS de allerbeste is. Een superspannend moment! Wij wensen Jildou, Marije, Durk en Ilse alvast heel veel succes!

Nog een nominatie!

Tot slot hebben we nog meer goed nieuws! Jildou en Marije maken met hun PWS namelijk ook nog kans om winnaar te worden van de profielwerkstukkenwedstrijd van de Nederlandse Vereniging Leraren Maatschappijleer (NVLM)! Eerder dit schooljaar kwamen zij op het Lauwers College ook al als beste uit de bus in de categorie vwo. Toppers!