<

Techniekworkshops voor groep 8'ers: Lering én vermaak met ‘moai spul’

Buitenpost, 4 maart 2024

BUITENPOST - Het Lauwers College in Buitenpost timmert flink aan de weg met techniek en technologie. De zitkuil van de school was donderdagmiddag het decor van racende minibikes en skelters die leerlingen zelf hadden gebouwd.

Die leerlingen waren kinderen van groep 8 van diverse basisscholen die meededen aan een programma met duurzame Infento-bouwpakketten. In het technologielokaal stortten groep-achters zich op het bouwen van een app. Ook hier was het enthousiasme uitermate groot, vooral op het moment dat de applicatie op het scherm van de eigen telefoon verscheen. ,,Wauw, dit is heel erg cool.”

Beide workshops - de leerlingen kwamen twee middagen naar het Lauwers College - zette de school zelf op poten. De activiteiten zijn onderdeel van het project Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF) dat de jeugd (weer) enthousiast voor techniek en technologie moet maken. Het Lauwers College Buitenpost zet hierbij breed in, met voor elk wat wils. Dominiek, een combinatie van domino en techniek, en GirlsTECH zijn events die al op de kalender stonden en nog steeds staan.

Dronepiloot: het beroep van de toekomst

Als onderwijsinstelling maakt de Buitenposter school flinke stappen op het gebied van techniek en technologie. ,,De digitale wereld wordt met de dag groter", stelt techniekdocent Jelle Hoogterp over de verversende ontwikkelingen. ,,Ict is niet meer alleen maar les in Word en PowerPoint. Het is zaak om de leerlingen tal van vaardigheden bij te brengen. Programmeur en dronepiloot zijn de beroepen van de toekomst.”

De workshop app-bouwen werd gegeven door docent Peter Wissmann die de lessen ook zelf samenstelde. ,,Het was hartstikke leuk”, aldus Wissmann. ,,Wanneer de kinderen iets kunnen maken wat van henzelf is en het lukt om het appje in beeld te krijgen op de eigen telefoon, dan is dat geweldig.” De leerlingen vonden het eveneens prachtig om aan een eigen toepassing te werken. ,,Het is heel interessant en je kunt je creativiteit erin kwijt.”

Bij het bouwen aan de minibikes en caterpillars (soort skelter), dat ook in groepjes werd gedaan, was het vermaak niet minder. Integendeel. ,,Dit is ‘moai spul”, zo flonkerden de ogen van de leerlingen. ,,Dit is goed voor de techniek-ontwikkeling. Ook leer je samenwerken. Het is heel mooi dat het Lauwers College dit organiseert.”

Ondersteuner Bauke Wijbenga, die de workshop met ‘de meccano-doos in een nieuw jasje’ begeleidde, gaf de leerlingen een pluim voor hun inzet en enthousiasme. ,,Ze hebben het super gedaan. Aan de hand van de bouwschema’s op de laptop moesten ze de materialen erbij zoeken en vervolgens in elkaar sleutelen. Zo zijn ze met een aantal facetten van techniek in aanraking gekomen.”

Dat de minibikes en caterpillars de nodige aantrekkingskracht uitoefenen, bleek op het circuit rond de zitkuil. Bij het zien van het spektakel waren de reacties van verbaasde ouderejaars leerlingen van het Lauwers College veelzeggend. ,,Wat gebeurt hier allemaal. Waarom hebben wij dit niet?”

 

Meer weten hierover? Kijk op deze pagina!

 

Foto’s: STO-NOF