<

Hoe weet ik naar welk lokaal ik moet?

Je krijgt een lesrooster waarop je precies kunt zien waar je ieder uur les hebt. Tip: download de app, SOMtoday!

Wanneer heb ik pauze?

Je hebt twee keer per dag een pauze: ‘s ochtends en ‘s middags. En in Kollum heb je zelfs drie keer pauze als je een lange lesdag hebt. De pauzetijden wisselen per school. Je vindt ze op de pagina met lestijden.

Mag ik m'n mobieltje in de klas gebruiken?

Sommige docenten maken gebruik van mobieltjes tijdens de les. In dat geval mag je je mobiele telefoon gebruiken in de klas. De docent geeft daar dan toestemming voor. Doet een docent dat niet, dan berg je je mobiele telefoon op tijdens de les, zodat je niet afgeleid wordt. De docent kan je ook vragen om je mobiel in de telefoontas op te bergen, deze tas hangt in alle lokalen.

Wat doet de school tegen pesten?

Als we merken dat er gepest wordt, gaat de mentor/coach of coördinator daarover praten met de leerling die pest, én met de leerling die gepest wordt. Maar er komt ook een gesprek met elkaar. Tijdens dat gesprek vertelt de mentor/coach wat de gevolgen zijn van het pesten. Ook de leerling die gepest is kan zijn of haar verhaal kwijt. We vinden het heel belangrijk dat pesters inzien wat ze een ander aandoen als ze iemand pesten. Als ze dat inzien, zullen ze vaak stoppen met pesten.

Hoe leer ik m'n klasgenootjes kennen?

Al voor de zomervakantie maak je kennis met je toekomstige klas. En ook tijdens de eerste schoolweek hebben we een speciaal introductieprogramma met allerlei (sportieve) activiteiten. Daarmee leer je je nieuwe klasgenoten goed kennen.

Moet ik m'n eigen broodtrommel meenemen?

Ja, je neemt je eigen broodtrommel mee naar school. Tijdens de pauzes is er tijd om te eten en te drinken. In Buitenpost zijn er verantwoorde broodjes en smoothies te koop bij Brainfood. In Grijpskerk en Kollum verkopen we op sommige dagen ook broodjes in de schoolkantine. 

Hebben jullie gratis wifi?

Ja, we hebben gratis wifi in de hele school!

Kan ik huiswerk op school maken?

Soms heb je tijdens de les tijd om je huiswerk te maken, maar meestal maak je je huiswerk thuis. In Buitenpost hebben we ook een huiswerkinstituut. Daar kun je na afloop van de lessen je huiswerk maken op school. 

Hoeveel docenten heb ik straks?

Dat hangt er een beetje vanaf naar welke school je gaat en welk niveau je doet. In Kollum en Grijpskerk heb je in de eerste klas ongeveer 12 docenten en in Buitenpost ongeveer 14. 

Waar kan ik m'n spullen bewaren?

Je krijgt een eigen kluisje om je spullen in te bewaren. Om het kluisje te openen, heb je een pasje nodig. Die krijg je van de school. Op je pasje staat je naam, jouw pasfoto en je leerlingnummer. 

Waar ga je heen op schoolreis?

In de onderbouw organiseren we meerdere kleine excursies in eigen land. In de bovenbouw ga je op excursie naar een buitenlandse bestemming. Welke dat precies is, hangt af van naar welke school je gaat. In Buitenpost kun je bijvoorbeeld kiezen uit Parijs, Londen, de Ardennen of Marrakech. En zit je op het gymnasium, dan ga je op studiereis naar Griekenland.  

Hoe weet ik wat m'n huiswerk is?

Je docent vertelt in de les wat je huiswerk is en zet het ook in SOMtoday. Daarin kun je precies zien voor welk vak je wat moet doen. Ook staan je cijfers en je rooster in SOMtoday. Tip: download de SOMtoday-app!

Hoe lang duurt een schooldag?

Een schooldag duurt niet altijd even lang. Soms ga je wat langer door en soms ben je eerder vrij. De precieze lestijden vind je op de pagina lestijden.

Mag je naar buiten in de pauze?

Ja, je mag naar buiten tijdens de pauze. We hebben een binnenplein waar je tijdens de pauze naartoe kunt. In Buitenpost en Grijpskerk mag je in de middagpauze ook van het binnenplein af. 

Wat doe je in de pauze?

In de pauze heb je tijd om met elkaar te kletsen, te eten en om naar het toilet te gaan. Sommige leerlingen vinden het ook fijn om tijdens de pauze snel nog even wat te leren, bijvoorbeeld als ze later die dag een proefwerk hebben.