<

Game-over en tóch een vrolijk gezicht

Wytze van santen - Leerling klas 5 havo - Buitenpost

Echt stress voor het examen heeft hij niet. Wytze van Santen gaat met het nodige vertrouwen richting de laatste loodjes. Een uitglijder in de derde klas heeft de havo-5-leerling doen beseffen dat alles niet vanzelf gaat. ,,Er moet wel wat gebeuren om resultaat te behalen.”

De uitglijder betrof een doublurejaar. Het zittenblijven was een gevolg van (te) weinig inspanning. In de klassen één en twee kwam Wytze beide keren met de hakken over de sloot. ,,In havo 3 liep het net verkeerd af”, blikt de achttienjarige inwoner van Gerkesklooster op nuchtere wijze terug op het jaar 2016.

Een verklaring voor de mindere periode op school was snel gevonden. ,,Thuis was ik áltijd aan het gamen en filmpje kijken”, aldus Wytze die zich voornam herhaling te voorkomen. ,,Het kwartje was wel gevallen.” In november dreigde het opnieuw de verkeerde kant uit te gaan. Op basis van de ervaringen in havo 3 trof de sportieve leerling rigoureuze maatregelen. Het was definitief game-over. ,,Ik heb de hele boel verkocht en ben ermee gestopt. Het was eigenlijk wel absurd hoeveel tijd ik eraan besteedde.”

Op het Lauwers College heeft Wytze een mooie tijd gehad. ,,Ik heb er veel geleerd.” Als eerste lichting kon hij gebruik maken van het nieuwe Junior College.

Dat is een prachtig gedeelte. Daar heb je een plekje voor jezelf met je maten en verzuip je niet in de massa.

Ook over de docenten van het Lauwers College is Wytze te spreken. ,,De sfeer in de klas was vaak goed. Bij de meeste docenten was ook zeker ruimte voor een beetje lol. Dat is belangrijk.” Soms was het ook wel eens iets te gezellig. Het is logisch dat er dan wordt ingegrepen.”

Als Wytze slaagt voor z’n havo-examen, gaat hij na de zomer aan de slag op de Pedagogische Academie (pabo) aan de Hanzehogeschool in Groningen. Die keuze was al snel gemaakt. ,,M’n moeder is ook werkzaam in het onderwijs. Ik ben een keer met haar mee geweest naar basisschool De Lichtbron in Buitenpost. Dat was heel leuk.”

Wytze - hij heeft het brede profiel Economie en Maatschappij (EM) in z’n vakkenpakket - wil meester worden in de bovenbouw van het basisonderwijs, in de groepen 7/8. Lachend:

Met leerlingen van deze klassen kun je ook een gesprek voeren. Kleine kleuters zijn niet echt een hobby van mij.

Doordat Wytze eind vorig jaar het gamen definitief vaarwel zegde, is er veel tijd vrijgekomen voor andere dingen. Zo wordt er onder meer menig uurtje in de grote tuin van z’n ouderlijk huis doorgebracht en is er volop ruimte voor z’n korfbalpassie. Wytze speelt in het eerste seniorenteam van de combinatie Frigro-Invicta. Dat blijft hij ook tijdens de pabo-studie doen. ,,Ik ga niet op kamers wonen. Ik heb niet zoveel met Groningen. Door met de trein op en neer te reizen kan ik mooi de dingen blijven doen die ik nu ook doe.”