<    

Aan de operatietafel, wellicht in het Verre Oosten

Wilja de Jonge - Leerling klas 6 vwo - Buitenpost

Met je handen iets doen bij biologie. Wilja de Jonge kan er niet genoeg van krijgen en beleeft volop plezier aan practica waarbij het menselijk lichaam centraal staat. ,,Ik vind het geweldig om daar in te snijden”, aldus de leerlinge van vwo 6.

Aan de vooravond van het examen kijkt Wilja - een tikkeltje voorzichtig - vooruit naar de periode na de zomer. De achttienjarige inwoonster van Kootstertille gaat met een vrij goede cijferlijst richting de finish. De hoop en verwachting dat in juni de vlag in top kan, is er zeker. 

Maar je moet het wél doen bij de examens. Het wordt een spannende periode.

Vooruitlopend op een geslaagde missie op het Lauwers College, is Wilja sinds maart bezig met het zoeken naar woonruimte voor haar vervolgstudie. Ze is inmiddels ingeloot voor de studie Geneeskunde op de Universiteit van Amsterdam. De Tilster wil het liefst op kamers in de hoofdstad zelf wonen. ,,Ik heb daar zin in. Het is echter wel heel lastig om een kamer te vinden.”

De studie Geneeskunde moet Wilja opleiden tot een arts die in een ziekenhuis aan de slag gaat met onder meer chirurgie. ,,Het menselijk lichaam fascineert mij enorm.” Na de zes jaar durende studie wil ze eerst in Nederland gaan werken. Daarna wacht een stap over de landsgrens, zo is op dit moment een optie. ,,Het buitenland trekt me wel. Vooral Azië, met Japan en Korea.”

Op het Lauwers College heeft Wilja een leuke tijd gehad. Deze periode op de Buitenposter school begon in 2016, in vwo 4. Daarvoor ging de Tilster naar het Gomarus College in Drachten. Na de onderbouw (derde klas) eindigde het avontuur op deze relatief kleine school. Bij Gomarus blijven zou een vervolg in Groningen betekenen. Voor Wilja was dat geen optie. ,,Ik was het reizen helemaal zat. Elke dag een uur naar Drachten fietsen en weer terug. Dat kostte heel veel tijd.”

In Buitenpost vond Wilja, die het combinatieprofiel Natuur-Techniek en Natuur-Gezondheid in haar pakket heeft, snel haar draai.

In het begin ken je niemand en heb je geen vriendinnen. Maar dat veranderde snel en ik ben heel erg goed geholpen. Het klikte goed.

Met de docenten kon en kan Wilja het eveneens goed vinden. ,,Ze willen je altijd helpen, met alles. Ook als er iets aan de hand is, tonen ze oprecht belangstelling.” Wel werd Wilja in de vierde en vijfde klas geconfronteerd met veel lesuitval. ,,We moesten veel dingen inhalen. Daar werd het niet beter van.” 

Om zich op het huiswerk en opdrachten te storten, heeft Wilja zichzelf menig maal flink moeten aansporen, erkent ze. ,,De motivatie is soms ver te zoeken. Ik wil de dingen nog wel eens uitstellen tot het laatste moment.” Andere zaken, zoals YouTube en filmpje-kijken op de laptop of mobiele telefoon krijgen dan voorrang. ,,Dat is erg leuk om te doen. Dan vergeet je de tijd wel eens...”