<

Een soms heftige job, maar je krijgt er zóveel voor terug

Stephanie de Boer - Medewerker switch - Kollum

Haar oorspronkelijke droom was om juf op de basisschool te worden. De mbo-opleiding had Stephanie de Boer klaar moeten stomen voor onderwijsassistent om vervolgens de opleiding tot docent in het basisonderwijs te kunnen volgen. In het laatste jaar van die studie mocht ze in het speciaal onderwijs leerlingen één-op-één begeleiden. ,,Toen dacht ik: dit is veel leuker en ben ik Pedagogiek gaan studeren. Het is belangrijk om aandacht voor de kinderen te hebben. School is veel méér dan alleen mensen te leren wat er in een boekje staat.”

Sinds 2015 bekommert Stephanie de Boer zich op het Lauwers College in Kollum onder meer om het welzijnsaspect van de leerlingen en vormt ze een luisterend oor voor hen. Ze ging van start als pedagogisch medewerker, ‘in de Switch’ - de Time-Outruimte.

De kinderen komen hier als het - om wat voor reden ook - in de klas even niet lukt. Niet als straf, maar als extra ondersteuning. Een leerling kan zijn of haar ei er even kwijt als dat nodig is

De Switch-werkzaamheden verricht De Boer nog steeds. De andere helft van haar vijfdaagse werkweek vervult ze als ondersteuningscoördinator. Deze taak, waarbij de ondersteuning van leerlingen centraal staat, nam ze bij de start van het huidige schooljaar over van teamlocatieleider Jannie de Vries. In haar nieuwe rol heeft De Boer volop één-op-één-contact met de leerlingen. ,,Dat is zeer waardevol. Het is soms ook lastig, maar je krijgt er zoveel voor terug. De kinderen zien mij - mede door de continue aanwezigheid - snel als aanspreekpunt: ‘heb je een probleem, dan zoek je mevrouw De Boer op’.”

In de gesprekken wordt de leerlingen volop ruimte geboden om met hun verhaal op de proppen te komen. ,,De insteek is een positieve benadering. Ik word niet gelijk boos. Daar bereik je je doel niet mee. Ik kijk naar de leerling; waar komt zijn of haar gedrag vandaan. Wanneer een leerling zich goed voelt, dan kan hij of zij ook goed leren. Zodra dat niet het geval is, zitten het hoofd en de gedachten heel ergens anders.”

Het Lauwers College in Kollum ervaart Stephanie de Boer als een school waar het prettig toeven en werken is. ,,Het team heeft hart voor de leerlingen. De lijntjes zijn kort, we weten wat er speelt en de onderlinge sfeer is heel fijn. Elkaar helpen staat hoog in het vaandel. Ook is er veel oog voor contact met de ouders.”

Wanneer Stephanie de Boer de deur van school achter zich dichttrekt en huiswaarts gaat, mag ze ‘gelukkig’ eerst een autoritje van twintig minuten maken. ,,Dat vind ik heel fijn. Dan wil ik alleen muziek luisteren.” Het genre dat uit de speakers komt, verschilt per dag en is afhankelijk van de stemming. ,,Soms zit het hoofd zó vol dat ik behoefte heb aan rustige muziek. Op andere momenten wil ik heel harde muziek luisteren.”

Het ‘leegmaken van het hoofd’ krijgt ook thuis een vervolg. ,,Als het weer het toelaat en er zijn geen verplichtingen, dan ga ik een uur wandelen. Daarna ga ik lekker eten klaarmaken. Dat vind ik ook leuk om te doen.”

Het is heerlijk om onbekende plekjes te ontdekken

Om even lekker los te komen van haar job - ,,het is een zware taak, maar het geeft ook heel veel energie” - heeft Stephanie de Boer altijd gezocht naar een manier om te bewegen. Ik heb hardgelopen en ben naar de sportschool geweest. Nu ben ik weer even zoekende hoe het in te vullen. Nee, ik ben geen sportvrouw”, zo lacht ze. Wel had ze een eigen paard waarmee ‘niet superfanatiek’ dressuurwedstrijden werden gereden. De edele viervoeter kon niet bij haar blijven nadat ze een eigen huis had betrokken. ,,Maar eens een paardenmeisje altijd een paardenmeisje. Ik denk dat ik er wel weer eens iets mee ga doen. Even heerlijk ontspannen rijden en niet nadenken.”

Dat is ook het geval wanneer De Boer in gezelschap van anderen verkeert. ,,Ik ben wel een gezelligheidsdier. Leuke avondjes vind ik geweldig en gezellig. Ook hou ik van lekker eten en vakanties. Het is heerlijk om andere plekjes te bekijken.” Daarbij is geen sprake van voorkeurbestemmingen. ,,Natuurlijk heb ik een wensenlijstje. Het hoeven niet per definitie warme oorden te zijn. De zon is altijd fijn, maar sneeuw heeft ook z’n charmes.”

Eveneens oefenen onbekende plekken de nodige aantrekkingskracht op haar uit. 

Ik ga graag naar plekjes waar iets is gebeurd en waar mensen of dingen te bekijken zijn. Ik ben wel een nieuwsgierig aangelegd type. Ik hoef daarbij niet alles te weten en zal ook nooit ergens op de eerste rij gaan staan. Een beetje kat uit de boom kijken en luisteren; dat past bij mij.

Voor wat betreft de invulling van de weekends komt het gezelligheidsaspect ook weer om de hoek kijken. De invulling van het weekend is zeer divers. ,,Het is vaak met mensen om me heen. Er zijn allerhande manieren om tot ontspanning te komen.”

Al die activiteiten gaat Stephanie de Boer onbevangen in. Daarnaast vormt ze - net als op school - een luisterend oor voor haar gezelschap en deelt ze ervaringen. ,,Ik stel me ook kwetsbaar op en ben heel open en eerlijk. Ik ben niet bang om m'n menselijke kant te laten zien.”