<

Het onderwijs zit in mijn bloed

Rynette Leenstra - Docent LO - Buitenpost

"Het onderwijs zit in zekere zin in mijn bloed. Ik kom uit een onderwijsfamilie. Ik was 21 toen ik klaar was met de opleiding docent lichamelijke opvoeding en vond mezelf te jong om al voor de klas te gaan staan. Daarom schreef ik me in voor een studie Engels aan de universiteit. De studie schoot er volledig bij in toen ik gevraagd werd in te vallen op het Lauwers. De eerste twee jaren waren heel heftig. Het is net als met autorijden, als je je rijbewijs hebt moet je nog de routine krijgen. Ik deed laatst een testje op Facebook om te kijken wat voor werk het best bij je past. En ja hoor, ik kwam uit bij docent."

"De leerlingen maken het onderwijs fantastisch. Ik vind de leeftijdsgroep tussen 12 en 18  prachtig. Jarenlang was ik mentor van klassen 1 en 2 en nu van de bovenbouw. Het ene is niet leuker dan het andere. Hooguit de aanpak verschilt, in de bovenbouw heb je met pubers te maken en die zijn wat moeilijker. De leerlingen zijn vaak heel eerlijk. Ook zit het kleine meisje of jongetje er vaak nog in. Ik zet heel sterk in op de relatie met leerlingen, probeer binnen twee weken de namen te kennen en gezichten te onthouden. Ik probeer zo veel mogelijk van ze te weten."

"Mijn eigen kinderen willen niet meer met me op stap, omdat ik overal oud-leerlingen tegenkom. Ik ging met mijn dochters naar Londen omdat ze beiden geslaagd waren. De oudste wilde een weddenschap aangaan over hoe lang het zou duren voor we daar een oud-leerling tegen zouden komen. Ik lachte haar natuurlijk uit, maar ja hoor; al na één dag was het raak.”

Ik hou van handwerken, dat verwacht niemand

“Privé sport ik ook graag, vooral volleybal. Maar mijn allergrootste hobby is handwerken, dat verwacht niemand van mij. Verder heb ik mezelf geleerd om piano te spelen. Ik speel van alles en begeleid nu en dan een alternatieve kerkdienst.”