<

Blijf je droom nastreven

Romke Zwier - Oud-leerling - Buitenpost

Romke Zwier komt oorspronkelijk uit Harkema. Hij studeert nu Diergeneeskunde aan de Universiteit Gent.

“Het is echt blokken. In België is geen toelatingsexamen maar ze maken het eerste jaar extra zwaar zodat zwakke studenten vanzelf stoppen. Hier in Nederland is het onderwijs vooral gericht op inzicht en veel oefenen. In België gaat het om feitenkennis. De studie Diergeneeskunde staat dan ook bekend als de zwaarste studie. Niet dat het zo moeilijk is, maar wel veel. Ik was uitgeloot in Utrecht, vandaar Gent.

Je moet je eigen planning maken en je daaraan houden. Docenten doen dat niet meer voor je. Het is ook veel groter. Hier op het Lauwers College zit je hooguit met dertig mensen in een lokaal, daar zit je met vierhonderd studenten in een collegezaal. Als je een vraag hebt ga je vaak na afloop even naar de professor. Dat immense, dat is natuurlijk wel heel erg wennen.

Wetende wat ik nu weet, was ik op het Lauwers College misschien wel eerder begonnen met het ritmisch leren. Ik was voor m’n gevoel altijd wel goed bezig, maar dat ‘eerder beginnen’ voor een toets had ik me wel eerder eigen kunnen maken. Het op mezelf gaan wonen vond ik vooraf ook spannend maar is me juist heel erg meegevallen. Ik ga eens in de twee weken naar m’n ouders. Het liefst carpoolend via de facebookpagina ‘ikganaarnederlandenneemmee’. Dat is sneller en veel gezelliger dan met de trein.

Mijn tip voor de leerlingen: blijf je droom nastreven. Ga ervoor. Laat die paar kilometers van huis je niet tegenhouden.”