<

Ambitieus op weg naar de wielertop, maar ook plan B

Rik van der Molen - Leerling klas mavo 2 - Kollum

Lekker relaxed fietst hij - bij geen coronalockdown - elke dag naar school. Over de tocht van z’n woonplaats Augustinusga naar de Campus Kollum doet Rik van der Molen zo’n drie kwartier. Als het moet, is het mogelijk om de bijna tien kilometer in minder dan de helft van deze tijd te overbruggen. ,,Het kan in twintig minuten.”

Dat Rik de rit veel sneller kan afleggen, heeft alles te maken met z’n grote passie voor het wielrennen. In de wintermaanden is de veertienjarige Stynsgeaster, die in de tweede klas van de mavo zit, actief als veldrijder. Bij mooier weer koerst hij namens de Westereender wielervereniging Otto Ebbens over de verharde wegen. Rik vraagt veel van zichzelf om een goed resultaat te halen en gaat hij tot het uiterste. ,,Ik kan heel diep gaan.”

Als hij het mij lukt, zou ik graag prof willen worden, zo vertelt Rik over z’n ambities. ,,Ik heb er ook alles voor over om aan de top te komen.” Om beter te worden steekt Rik veel tijd en energie in z’n hobby en volgt hij (normaalgesproken) wekelijks trainingen van de nationale wielerbond KNWU. Daarvoor gaat hij op de woensdagmiddag naar Norg om de fijne kneepjes van het veldrijden onder de knie te krijgen.

Van school krijgt Rik de gelegenheid om in het midden van de week naar de kop van Drenthe af te reizen.

Dat is fijn geregeld. Er is een goede afstemming.

In het weekend maakt hij ook de nodige kilometers. ’s Zaterdags rolt er steevast circa honderd kilometer onder z’n wielen door om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast doet Rik aan krachttraining en hardlopen, waarbij regelmatig de fiets op de nek wordt meegenomen. ,,Soms kun je daarmee het verschil maken”, wijst hij op loopgedeelten van de veldritkoersen.

Naast de trainingsarbeid doet Rik er ook op andere vlakken van alles aan om bij de koersen zo goed mogelijk voor de dag te komen. Zo zijn bijvoorbeeld onder meer z’n eet- en slaappatroon op de sport afgestemd. ,,Bij alles wat ik doe, denk ik aan de sport. Niets moet m’n sport in de weg staan.”

De mavo-leerling wil proberen het maximale uit z’n sport halen. Maar hij is ook realist en weet dat er een lange weg te gaan is om de top te bereiken. Het kan om wat voor reden dan ook zomaar afgelopen zijn met - het opbouwen van - een sportcarrière.

Vanuit dat oogpunt heeft Rik ook een plan B, een route die hem moet leiden naar een loopbaan in de wereld van de bouw. Wat hij precies wil gaan doen na mavo 4, moet hij nog even ‘uitvogelen’. Een lichte voorkeur is er voor timmeren en metselen. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, voor andere zaken zal hij z’n handen niet omdraaien. ,,Ik vind alles mooi”, klinkt het op weg naar een allround vakmanschap.

Het leuk om lekker in de buitenlucht aan de slag te zijn

Als het op klussen aankomt, pakt Rik momenteel ook al de nodige activiteiten op. Thuis in Augustinusga is hij onder meer aan het flexen, lassen en timmeren. Ook gaat hij regelmatig op pad met z’n vader die aannemer is. ,,Dan doen we kleine klusjes. Ik vind het leuk om lekker in de buitenlucht aan de slag te zijn”, aldus Rik, die ook scooters opknapt. Zo had hij laatst nog een exemplaar dat niet meer aan de gang te krijgen was.

Ik heb ’m helemaal binnenste buiten gekeerd. Daarna liep ie weer.

Op het vlak van de techniek houdt Rik zich eveneens bezig met het onderhouden van motoren van auto’s en voert hij reparaties uit. ,,Naast het sporten vind ik het ook fijn om met de handen te werken”, stelt de bezige bij. Dat gegeven bracht hem ook op school in Kollum waar het mogelijk is om de theoretische mavo-opleiding te combineren met techniekuren.

De combi theorie met techniek - in klas 3 zal hij aan de slag gaan op de bouwafdeling, zo is de bedoeling - pakt Rik dan ook vol enthousiasme op. En dat hij op het Lauwers College Kollum z’n huiswerk allemaal op school kan maken, is eveneens mooi meegenomen. ,,Ik ben niet zo’n huiswerkmens.” De hulp van coaches daarbij en de gesprekjes met de persoonlijke begeleiders stelt de karaktervolle Stynsgeaster uitermate op prijs. ,,Het is hier allemaal prima voor elkaar.”