<    

Dingen gewoon doen en proberen

Rianne Wijbenga - Leerling klas havo 5 - Buitenpost

“Door het organiseren van het circus heb ik geleerd dat je erop moet vertrouwen dat iedereen zijn taak serieus neemt en vooral ook dat je dingen gewoon moet doen en proberen.”

Rianne Wijbenga  is een van de leerlingen die op het Lauwers College het vak BSM volgt. Het circus is het eindproject van het vak BSM.

Rianne: “In havo 5 ga je met je klas en een beetje hulp van de docenten een circus organiseren voor ongeveer 175 kleuters. Iedereen gaat in kleine groepjes een act bedenken en iedereen krijgt een nevenactiviteit zoals de versiering van de zaal, het regelen van het licht of contact onderhouden met de scholen van de kleuters.

Wij organiseren het circus in plaats van een schriftelijk examen over BSM. Door het organiseren van het circus heb ik geleerd dat je erop moet vertrouwen dat iedereen zijn taak serieus neemt en dat je goed moet samenwerken en communiceren om een goed georganiseerd circus tot stand te brengen. En vooral ook dat je dingen gewoon moet doen en proberen in plaats van er een heel uur over praten.

Ik ben het meest trots op het feit dat ons circus zo'n succes is geworden, iedereen had echt een superleuke act en iedereen heeft zijn nevenactiviteit goed gedaan. Met elkaar hebben we een topcircus in elkaar gezet voor de kleuters. De hindernis die ik hierbij zelf heb overwonnen is om voor een redelijk grote groep mensen te acteren, dat vind ik namelijk heel erg eng.

Toen de kleuters binnen kwamen kon je zien dat ze er al heel veel zin in hadden. Tijdens de acts kon je aan de kinderen horen dat ze plezier hadden en ze reageerden erg leuk als we hun tijdens de acts iets vroegen. Het was leuk om de kinderen te horen schreeuwen en lachen en te zien hoe ze onder de indruk waren van de acts. Aan het eind van het circus hebben veel leerlingen nog gespeeld met bozo en de leeuwen. Toen we de kinderen weer uitzwaaiden bij de deur was het grappig om de kinderen te horen praten over het circus. We hebben zelf een paar tips van ze gekregen voor de volgende voorstelling: dan moeten er olifanten en ninja's in het circus.

Ik ben zeer tevreden over de twee voorstellingen. Ik vond het echt heel erg leuk om te doen, veel leuker dan ik had verwacht en het ging ook veel beter dan ik had verwacht.”