<

Voorlichting was voor mij heel nuttig!

Ploon Bokma - Leerling 6 vwo - Buitenpost

Ploon Bokma (19) uit Lutjegast zit in het examenjaar van het vwo. Ze volgt de voorlichting Diergeneeskunde in Gent, maar geeft daarna zelf voorlichting aan leerlingen die erover denken om na de havo het vwo te gaan doen.

“Ik ben begonnen op het KB, daarna heb ik TL en havo gedaan en nu zit ik in 6 vwo. Dit is daardoor m’n achtste jaar middelbare school, maar alleen maar een stijgende lijn! Ik kwam er in de eerste klas achter dat ik echt vwo moest hebben om dierenarts te kunnen worden. Dus toen dacht ik: dan ga ik naar het vwo.

De overgang van havo naar vwo vond ik wel redelijk pittig. Ik dacht dat ik het kon vergelijken met de overstap van TL naar havo, maar je krijgt opeens meer stof en er wordt van je verwacht dat je ook thuis meer doet. Halverwege vwo 5 had ik negen manco’s (onvoldoendes, red.). Toen heb ik echt heel erg mijn best gedaan en acht weggewerkt zodat ik gewoon over ging. Nu gaat het goed. Ik heb geleerd van mijn fouten.

Het is voor mij hard werken, maar het is te doen, ook voor iemand die het niet vanzelf komt aanwaaien. Het is maar net wat je ervoor over hebt: het weekend met je vrienden uit of gaan leren. Leerlingen die ook de overstap willen maken van havo naar vwo moeten bij zichzelf heel goed nagaan of ze het echt willen. Je doet het niet ‘even’, je moet er bewust voor kiezen. En dan er meteen vol in, geen langzame start.

Door de voorlichting die ik zelf heb gevolgd ben ik erg gaan twijfelen of ik wel in Gent diergeneeskunde wil studeren. Ik had al gehoord dat het grijzer is en erg theoretisch is, maar het is ook best zwaar. Eigenlijk heb ik Gent nu wel uitgesloten en ga ik voor Utrecht. De voorlichting was voor mij dus heel erg nuttig.”