<

Op een veilige manier wil ik ze zo veel mogelijk leren

Nynke van Dijk - Docent beeldende vorming, mentor en vertrouwenspersoon - Kollum

"Alweer 15 jaar geleden deed ik de lerarenopleiding Kunst & Educatie in Leeuwarden. Het vierde jaar liep ik hier stage en kon blijven. Toen dacht ik nog dat je iedere acht jaar iets anders moest gaan doen, maar het is hier fijn en ik ben gebleven. Het contact met de leerlingen is heel leuk en zorgt voor afwisseling. Ik wil hen nieuwe dingen laten ontdekken en samen met de collega’s iets moois voor ze opzetten. Natuurlijk kan het werk een sleur worden. Je moet niet gaan versuffen, je moet het zelf leuk en spannend houden. Je rol in de klas is heel bepalend; als jij een goed humeur hebt, dan hebben de kinderen dat ook. En andersom natuurlijk.”

“Ik ben me steeds sterker gaan voelen als docent. Je kunt met het stijgen van de jaren steeds meer op je eigen persoon vertrouwen. Ik kan mezelf zijn in de klas, ben streng en duidelijk, maar kan ook gek doen met de leerlingen. Ik wil ze op een veilige manier zoveel mogelijk leren. Daar hoort ook praten over nieuwe aanwinsten en kleding bij. Mijn doel is om ze hun talenten te laten zien en ontwikkelen, en ze tegelijkertijd kind laten zijn.”

Je moet je dromen najagen

“Ik heb sinds kort een eigen winkel met kinderkleding. Het geeft weer een heel ander soort energie dan lesgeven. Het is een goede afwisseling. Ik hoop dat ik de leerlingen kan inspireren met mijn winkel, ze laten zien dat je je dromen moet najagen. Ik probeer ze te betrekken bij de winkel met kleine opdrachten. Het zou mooi zijn als de winkel kan uitgroeien tot leerbedrijf, dan komt alles wat ik doe bij elkaar.”