<

Met hiphop lekker los van alle andere dingen

Mette-Marit Stienstra - Leerling klas 4 mavo - Buitenpost

Eén of twee keer per week gaat ze naar Leeuwarden om te dansen. Bij de Dance Company 058 voelt Mette-Marit Stienstra zich helemaal thuis. Hiphop met een groep is gewoon leuk om te doen, zo zegt ze. ,,Dan ben je lekker in beweging en denk je niet aan andere dingen.”

Wanneer ze zich met dansen uitleeft, laat Mette-Marit ook school achter zich. In het examenjaar staat de zeventienjarige inwoonster van Augustinusga er goed voor. Door persoonlijke omstandigheden doet ze het mavo-examen verspreid over twee jaren. In 2018 sloot ze drie vakken goed af. In mei wachten Nederlands, Engels en beeldende vorming nog.

Het opspitsen van het examen was een idee van school. ,,Op een gegeven moment werd het allemaal wat te veel. Dat leverde de nodige stress op”, aldus Mette-Marit. De maatwerkoplossing die het Lauwers College bood, zag de Stynsgease eerst niet zo zitten. ,,Ik wilde snel van school af.” Zover kwam het niet.

Achteraf is het een goed besluit geweest om het examen in twee jaar te doen.

In het laatste jaar heeft Mette-Marit het naar haar zin op school, vooral omdat er momenteel sprake is van een hechte groep leerlingen. ,,Het is één geheel. We hebben veel plezier en het is erg gezellig.” Wel vindt ze dat er bij de mavo-tak van het Lauwers College in Buitenpost relatief veel moet worden geleerd. ,,Elders”, zo weet ze uit naaste familiekring, ,,doen ze meer andere dingen, zoals bouwen en zorg. Dat is leuker om te doen.”

Zelf is Mette-Marit ook een doener. Vroeger deed ze ook al veel met haar handen en behoorde knutselen tot haar favoriete bezigheden. Destijds was ook het ook de bedoeling om kapper te worden. Dat plan heeft de Stynsgease inmiddels laten varen. Mette-Marit gaat - als het examen gaat zoals het zou moeten gaan - een opleiding tot schoonheidsspecialiste volgen.

Voor deze drie jaar durende opleiding gaat ze naar ROC Noorderpoort in Groningen. Mette-Marit doet niveau vier. Dat betekent dat ze kan doorstromen naar het hbo. Op termijn wil ze docent worden.

Ik zie mij niet m’n hele leven als schoonheidsspecialiste. Leraar worden lijkt mij leuk om mensen te kunnen helpen. Ik wil graag met m’n handen werken. Dat is wel mijn ding

In Groningen hoopt Mette-Marit ook weer in een goed gezelschap terecht te komen. Zoals de sfeer in haar groep op het Lauwers College momenteel prima is, zo is er ook bij de Dance Company 058 sprake van een prima klimaat. ,,Er is sprake van een familiegevoel. Dat vind ik fijn.”

Voordat de examens op school beginnen, wacht Mette-Marit nog een ander examen. Ze is dit jaar begonnen met autorijlessen. Begin mei mag ze afrijden. De Stynsgease gaat met een prima gevoel richting de beide examens. ,,Het gaat goed met het autorijden. En door de splitsing ga ik op school met de nodige rust de examenperiode in.”