<    

Streefpunt zorgt voor motivatie

Meike Kuperus - Leerling klas havo 4 - Buitenpost

Werken in het basisonderwijs, als leerkracht van de groepen 7 en/of 8. Dat is wat Meike Kuperus voor ogen heeft. Om naar de lerarenopleiding pabo te kunnen, heeft ze een havo-diploma nodig. ,,Het motiveert wanneer je weet wat je wilt”, aldus de inwoonster van Opende over het hebben van een streefpunt.

De havo is geen onbekend terrein voor haar. Op het Drachtster Lyceum volgde Meike de eerste twee jaar havo-onderwijs. Daarna stroomde ze bewust af naar de mavo van VSO Surhuisterveen. Haar grote liefde voor paarden slokte dermate veel tijd op dat schoolzaken in het gedrang kwamen. ,,Ik heb altijd paarden gehad en kan niet zonder. Het is een levensstijl.”

Op de mavo ging het crescendo. In twee jaar tijd waren er hooguit twee onvoldoendes. ,,Het is een goede zet geweest om een stapje terug te doen. Sport is ook belangrijk; daarin wil ik mij ook verder ontwikkelen.” Dat Meike op de havo in Buitenpost terechtkwam, heeft onder meer te maken met de lesmethodiek. ,,Chromebooklessen passen niet bij mij. Ik ben te snel afgeleid en ging dan spelletjes doen.” Een andere springplank richting het Lauwers College vormden leerlingen die ze kende. ,,Door deze connecties ben ik hier ook gekomen.”

Het @havo-programma levert zeker een positieve bijdrage in de prestaties, is de overtuiging van Meike.

Het helpt veel. Als je doelen voor ogen hebt, wordt het steeds makkelijker.

Voor leerlingen die vanuit havo 3 naar havo 4 zijn gegaan, zou de coaching eveneens handig zijn, denkt Meike. Daarnaast geeft ze als tip om een papieren weekplanner te gebruiken om overzicht te krijgen. ,,Of maak gewoon een to-do-lijstje. Dat werkt ook perfect.”