<

Klaar voor het havo-examen, maar:

Marijke Walinga - Leerling klas havo 5 - Buitenpost

"Ik bin net sa fan de bankjes!"

De vermaledijde Engelse woordjes toch. Marijke Walinga heeft een hekel aan ‘dat stampwerk’. Ondanks een 5 op Engels ziet de 17-jarige havo-leerlinge uit Buitenpost het examen met vertrouwen tegemoet. "Best tefreden. De oare sifers sitte allegear tusken de 6 en de 7."

Als de bel gaat, kan ze met een sprintje nog net op tijd in de les zijn: ze woont op nog geen 200 meter van de school. ’s Morgens even langer blijven liggen, in een tussenuur naar huis en handig als je een boek bent vergeten. Wat dat betreft gaat er veel veranderen als ze straks naar het hbo gaat.

Welke opleiding precies, dat laat ze nog even in het midden. De kans is groot dat ze net als haar zussen straks voor de klas staat. Ze heeft zich ingeschreven voor de pabo en voor de lerarenopleiding richting Gezondheid & Welzijn. Daarnaast heeft ze zich ook ingeschreven voor Verpleegkunde. "Ik hoech pas yn september te kiezen."

Dat er behalve de reistijd straks meer verandert, dat is Marijke zich goed bewust.

It komt my net oanwaaien, mar dochs stel ik it learen no wolris wat te faak út. Dan moat der noch tefolle op it lêste moment gebeure. Dat sil wol oars moatte.

Aan de andere kant kan ze vertrouwen putten uit haar doorzettingsvermogen, want na het eerste jaar in TL maakte ze de stap naar de havo. "Ik bin doe fanatyk west: sa fan: no moat der wol wat gebeure! En dat is my slagge."

Ze kijkt met plezier terug op haar tijd op het Lauwers College. Vooral het vierde jaar springt eruit, met een avontuurlijk schoolkamp in de Ardennen: abseilen, kanovaren, boogschieten en tentje bouwen.

Mei in hiel leuke groep. Gesellich, miskyn wolris wat te gesellich neffens de learare,

zegt ze met een veelbetekenende glimlach.

Tot de examens op 14 mei beginnen, gaat ze rustig door. Elke dag een paar uurtjes leren, proefexamens maken, met vriendinnen op stap. En volleyballen. Want sport is toch de grote hobby. Ze speelt in Dames 2 van VC Buitenpost. Van alle lessen vindt ze Bewegen eigenlijk ook wel het leukst: "Ik bin net sa fan de bankjes."