<    

Bezige bij lekker relaxed richting de eindstreep

Marije van Houten - Leerling klas mavo 4 - Buitenpost

Als een feestje. Zo beschouwde Marije van Houten het centraal examen in de gymzalen van het Lauwers College in Buitenpost. Bij de eindtoetsen was er een weerzien met haar klasgenoten en dat maakte de - inmiddels geslaagde - mavoleerling dolblij. Ook was ze zielsgelukkig met het feit dat de eindtoetsen ‘gewoon’ met pen en op papier konden worden gedaan. ,,Online dingen doen is niets voor mij.”

Toch stond een behoorlijk deel van de periode dat Marije op het Lauwers College vertoefde in het teken van digitaal onderwijs. Na de zomer van 2018 kwam ze vanuit Gerkesklooster naar het gebouw aan De Hoefslag om er uiteindelijk welgeteld één cursusjaar normale lessen te volgen. Dat was het brugklasjaar, dat door ‘andere prioriteiten dan school’ geen succes werd. ,,In principe kon ik de havo wel doen. Maar ik heb paarden. Die kosten ook veel tijd”, zo geeft ze breed lachend haar grote liefde voor de edele viervoeters aan.

Een afstroom naar de mavo volgde. Deze leerweg doorliep ze relatief gemakkelijk. ,,In klas twee hoefde ik eigenlijk helemaal niets te doen”, blikt ze terug. Dat cursusjaar sloeg in maart 2020 evenwel het coronavirus toe, waardoor het schoolleven een drastische wending kreeg. Het gevolg was onder meer tot eind 2021 geregeld lessen via de digitale snelweg, waar Marije maar slecht mee uit de voeten kon. ,,Ik kan niet met een boekje achter een schermpje zitten en ben ook snel afgeleid. In een klaslokaal mét een docent gaat het wel goed.”

Ondanks de beperkingen door de covid-pandemie ging het Marije qua resultaten voor de wind in de mavo-klassen. Op persoonlijk vlak had corona amper tot geen invloed op haar. ,,Ik ben die periode goed doorgekomen.” Ze had heel veel afleiding met de paarden en bij haar beppe, waarmee ze onder meer lekkernijen bakt. Dat ze uit het buitengebied afkomstig is met volop ruimte, hielp zeker ook mee. ,,Ik ben blij dat ik niet in een flatje woon.”

De aanloop naar de examens beleefde Marije (16) vrij relaxed en zelfverzekerd. Voor biologie - ,,dat vind ik wat moeilijker’’ - moest er ‘een beetje geleerd’ worden. ,,De rest van de vakken snap ik goed.” Van de mogelijkheid om het examens gespreid te kunnen maken - deze optie was er opnieuw vanwege de coronapandemie - maakte ze bewust geen gebruik. ,,Dat vond ik geen zin hebben.”

Bij de eerste eindtoets in de gymzaal was Marije een beetje zenuwachtig door de entourage. ,,Het is allemaal vrij massaal.” Daarna was het ijs snel gebroken en viel het reuze mee met de nervositeit, zo blikt ze terug. ,,Bij paardenwedstrijden ben ik veel gespannener. Dan adem ik bijna niet...” In een goede afloop van de examens had ze het volste vertrouwen. ,,De antwoorden konden we meteen ’s middags om vier uur online inzien. Daaruit werd duidelijk dat het wel goed zat en ik alleen op biologie een onvoldoende had.”

Die prognose bleek helemaal juist op de dag dat de uitslag binnenkwam. Ter afleiding was Marije aan het werk in het magazijn van de machinefabriek van haar vader. Ondanks de goede vooruitzichten zorgde het verlossende telefoontje voor de nodige opluchting. ,,Het blijft altijd spannend.” Behalve in de zaak van haar vader, waar ze ’s ochtends vroeg om half zeven of zeven uur begint, heeft Marije ook nog een tweetal andere adressen waar ze aan de slag is. De bezige bij verricht vakantiewerk bij horecagelegenheid in Surhuisterveen en winkel annex restaurant in Buitenpost. ,,Dat is leuk om te doen. Ik mag graag met mensen omgaan”, aldus de praktisch ingestelde tiener.

Na de zomervakantie gaat Marije op het Noorderpoort College in Groningen van start met de mbo-opleiding voor tandartsassistente. ,,Vanaf m’n vierde heb ik altijd gezegd dat ik tandarts wilde worden.” De voorliefde voor dat vak komt niet helemaal uit de lucht vallen. Integendeel. ,,Een tante is tandarts en m’n moeder is tandartsassistente.”

De route na de driejarige mbo-opleiding heeft Marije ook al uitgestippeld. ,,Ik wil op m’n negentiende nog niet aan het werk. Dan is het de bedoeling om een hbo-opleiding mondhygiëniste van vier jaar te doen. Daarna volgt eventueel nog de avondschool voor de tandartsopleiding.”

Het Lauwers College heeft Marije ervaren als een fijne school. ,,Het was er altijd gezellig. Vooral het oude gedeelte heeft sfeer.” Dat de coronapandemie een streep haalde door tal van buitenschoolse activiteiten en excursies, vindt Marije zeer spijtig. ,,Dat is bálen. Echt waar. We hadden zo graag met z’n allen naar Londen gewild. Dat zou geweldig zijn geweest en hadden we als groep zeker ook wel verdiend.”