<

Sluitpost met avontuurlijke en behulpzame inborst

Jesper Beerstra - Leerling klas KB 4 - Kollum

Mensen helpen. Dat zit in z’n karakter. Daarnaast is Jesper Beerstra avontuurlijk ingesteld. Nieuwe uitdagingen gaat de inwoner van De Westereen niet uit de weg. Integendeel. ,,Ik ben niet zo bang aangelegd.”

Moed is ook mooi meegenomen bij de voetbalhobby waar Jesper wekelijks graag heel wat uurtjes tijd insteekt. Normaal gesproken - in de periode van geen coronalockdown - traint hij volop om een betere doelman te worden. Daarnaast geeft de leerling van de vierde klas KB ook nog keeperstraining aan jonge talenten van de Leeuwarder profclub Cambuur.

Dat is heel leuk om te doen. Het zijn ambitieuze jongens. Het is mooi om dingen die jezelf hebt geleerd, over te brengen.

Bij Jesper (15) zelf is eveneens sprake van de nodige dadendrang. Als het een beetje kan, wil hij over een jaar of twee-drie tussen de palen staan bij het eerste elftal van Broekster Boys. Bij de jeugdafdeling van de voetbalvereniging uit Damwâld verdedigt de Westereender sinds dit seizoen het doel van BroeksterWâlden JO17-1. Op zesjarige leeftijd trok hij voor de eerste keer de handschoenen aan bij vv Zwaagwesteinde. Om op een hoger niveau te spelen, maakte Jesper bij de junioren de overstap naar Drachtster Boys dat in landelijke competities uitkomt. Bij BroeksterWâlden acteert hij op hoofdklasse-niveau.

Als trainer probeert Jesper z’n pupillen vooral technische aspecten van het keepersvak bij te brengen. ,,Ik ben zelf ook vrij technisch en heb een goed inzicht.” Daarnaast is het meevoetballen een sterk punt van de goalie, die het doelgebied als zíjn domein beschouwt. ,,Ik pak de vijf-meter ook”, klinkt het resoluut.

Los van het ontwikkelen van de benodigde skills en van uitdaging om elke keer weer de nul te houden, vindt Jesper het keepersvak ook geweldig vanwege de positie op het veld. Dat brengt een zekere verantwoordelijkheid voor het collectief met zich mee, weet hij.

Dat een team vertrouwen in je heeft dat je een goede doelman bent, is wel mooi.

Bij de voetbalschool van Cambuur kwam Jesper terecht via een jaarlijks zomerkamp van de eerstedivisionist op Ameland. Op achtjarige leeftijd deed hij voor de eerste keer mee aan het voetbalkamp. ,,Het is geweldig met een heel leuk gezelschap. Elk jaar komen dezelfde jongens terug. We maken volop plezier met z’n allen. Ook doen we er andere dingen zoals voetvolley en karten.” Jesper vertoeft altijd twee weken op het eiland, ook omdat z’n ouders bij het voetbalkamp de catering voor hun rekening nemen. ,,Het voelt als een vakantie.”

Het aanbod om keeperstrainer bij Cambuur te kunnen worden, greep Jesper met beide handen aan. ,,Ik ben heel blij met de kans die ze mij hebben gegeven”, zegt hij dankbaar. De Westereender wil zich graag verder ontwikkelen als keeperstrainer en hoopt dat hij later de oudere jeugd van Cambuur onder z’n hoede krijgt.

Bij de mariniers of de luchtmobiele brigade

Later is wanneer Jesper wellicht aan de slag is als beroepsmilitair. De Westereender, die ook graag mag gamen en een bijbaan heeft bij een drogisterijketen, is vrij vastberaden wanneer het om z’n toekomst gaat. ,,De hele familie zit in de zorg. Daar heb ik wel aan gedacht, maar nu niet meer. Ik wil bij Defensie en ben nog een beetje zoekende. Mariniers of de luchtmobiele brigade wordt het mogelijk.”

Zo enkele maanden voor de examenperiode staat Jesper er goed voor om de stap te kunnen maken naar een vervolgopleiding. Hij heeft zich inmiddels aangemeld bij de VeVa-opleiding van de Friese Poort in Leeuwarden. Begin maart zal een loting bepalen of hij wel of niet de route naar onderofficier kan volgen. ,,Het wordt spannend. Wordt het ’m niet, dan ga ik een sportopleiding doen.”

Voordat Jesper in 2018 naar het Lauwers College kwam, zat hij eerst een jaar op de tl-opleiding van scholengemeenschap Singelland in Burgum. Een switch naar KB deed hem in Kollum terechtkomen.

Het heeft mij goed voldaan. Ik mag graag naar school gaan en heb hier veel vrienden.

Wel mist Jesper het oude onderkomen een beetje. ,,Op de oude locatie was meer sfeer. Hier - op de Campus - is het allemaal veel moderner.” Het volgen van fysieke lessen vindt de sportieve Westereender véél leuker dan het digitale onderwijs dat het coronatijdperk met zich meebrengt. ,,Daar is helemaal niets aan. De verveling slaat met het online onderwijs wel heel erg snel toe.”