<

Lekker aan de slag in het technieklokaal

Jeffrey Beenen - Leerling klas 1 KB - Kollum

Als een vis in het water voelt hij zich er. Jeffrey Beenen vertoeft graag in het technieklokaal van de Campus Kollum. Lekker met de handen aan de slag en leuke dingen maken zijn hem op het lijf geschreven. ,,Ik ben vrij technisch aangelegd.”

In het technieklokaal laat Jeffrey trots een plaatje met z’n naam zien dat hij met de 3D-printer heeft gemaakt. De eerstejaars KB-leerling uit Kollumerzwaag vindt het prachtig om zich te verdiepen in een apparaat als de 3D-printer. Naast het naamplaatje behoren ook zeilbootje van roestvrijstaal en een windgong inmiddels tot de items die Jeffrey in het technieklokaal heeft vervaardigd. ,,Dat was ook heel mooi om te doen.”

Op het Lauwers College in Kollum heeft Jeffrey (13) het uitstekend naar z’n zin. ,,Het gaat ook goed op school”, zo vertelt hij. Over de begeleiding en ondersteuning is de Kollumerzwaagster eveneens te spreken.

De docenten helpen je prima. Dat is allemaal dik in orde.

Na de schoolperiode heeft Jeffrey - bijna vanzelfsprekend - plannen om iets gaan te doen in de technische beroepen. Hij denkt er sterk aan automonteur te worden en daarvoor een eigen bedrijfje op te zetten. Met name de motorgedeelten van auto’s fascineren hem enorm. Op dit moment sleutelt Jeffrey vaak samen met z’n vader ook volop aan auto’s. Hij vermaakt er zich enorm mee. ''De kracht die in sommige auto’s zit; wauw, dat is geweldig om daarmee aan de slag te zijn."

Adrenalinekick bij het meters door de lucht vliegen

Sleutelen doet Jeffrey ook aan z’n BMX-fiets waarmee hij op speciaal aangelegde banen over springbulten en door zogeheten kombochten racet. Jeffrey is lid van De Heideclub uit Noardburgum. Circa zeven jaar geleden sloot hij zich aan bij de enige fietscrossclub van de provincie Friesland.

De eerste kennismaking met de spectaculaire sport was nadat hij een keer met een buurjongen mee was geweest naar de baan in Noardburgum. Het springen over de bulten geeft een fijn gevoel, aldus Jeffrey over z’n hobby. Vooral wanneer hij hoog zwevend door de lucht een meterslange hindernis helemaal onder zich door ziet gaan, is het kicken geblazen. ‘Yes, ik heb ’m gehaald’ is dan de reactie die een adrenalineboost geeft om de volgende keer nóg verder te springen.

Bij het fietscrossen is het belangrijk om voldoende snelheid te hebben, aldus Jeffrey. ,,Langzamer fietsen is soms gevaarlijker”, weet hij uit ervaring. Daarnaast zijn de nodige technische vaardigheden vereist om bij de manches goed voor de dag te komen. Deze zijn onder meer nodig voor de beheersing van de fiets. ,,Het is de kunst om zo licht als een papiertje door de lucht te vliegen en niet zo zwaar als een baksteen”, lacht hij.

Dat een te grote snelheid niet altijd goed is, ervoer Jeffrey een keer op pijnlijke wijze. Hij ging over de kop en raakte even buiten bewustzijn. Een blauw oog en een gekneusde vinger waren het gevolg van de tuimelpartij. ,,Het is redelijk gevaarlijk. Er zitten risico’s aan het fietscrossen”, aldus Jeffrey, die er gelukkig heel vaak zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf komt. ,,Een paar schaafplekjes. Dat is het meestal wel.”

Wanneer een training of een wedstrijd achter de rug is, wacht nog het onderhoud van het materiaal en de kleding. Bij het fietscrossen is het verplicht om een helm en bodyprotector te dragen. Jeffrey hecht veel waarde aan z’n spullen en is er zuinig op. De BMX-fiets wordt elke keer weer netjes gepoetst, na een eerst met water te zijn afgespoeld.

Jeffrey hoopt dat hij z’n fietscrosshobby nog lang kan blijven uitoefenen.

Ik doe het voor de fun; ik heb niet de ambitie om de Olympische Spelen te halen. Het is de uitdaging om steeds beter te worden.

Met de trainingsarbeid en wedstrijdrondjes bouwt Jeffrey z’n conditie steeds verder op. Wanneer hij volle bak een manche rijdt, is het na de finishlijn flink uithijgen geblazen. ,,Na een race ben je bekaf. Je doet er alles voor om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Je moet ook voor jezelf opkomen.”

Dat is vooral het geval in het gedrang vlak na de start. Een kleine tien coureurs knokken na het vallen van het hek steevast om de beste posities en lijnen. Jeffrey heeft inmiddels geleerd om in dat gewoel flink van zich af te bijten. ,,Ze moeten mij niet aan de kant drukken….”