<

Je mag hier zijn wie je bent

Jannie de Vries - Docent Engels, Frans, zorg- en bovenbouwcoördinator - Kollum

“Werken in het onderwijs is dynamisch. Het ene moment ben je bezig met kennisoverdracht, het andere moment probeer je een conflict op te lossen en wordt je dag heel anders dan je zelf in gedachten had. 

Vanaf mijn middelbare schoolperiode was ik al bezig met de gedachte om docent te worden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het vak Frans omdat ik die taal het meest uitdagend vond. Na de vierjarige opleiding heb ik daarna het vak Engels in deeltijdopleiding gedaan. In de tussentijd werkte ik op drie verschillende locaties van het Lauwers College en plande ik ook nog mijn bruiloft.

Tjonge. Als ik er nu op terugkijk snap ik niet waar ik al die energie vandaan heb gehaald. Uiteindelijk is Kollum mijn vaste plek geworden. En dat is het al zo’n 15 jaar. Dat vind ik wel heel bijzonder en ik moet eerlijk zeggen, het bevalt me nog steeds zeer goed. Het team is erg collegiaal, betrouwbaar en altijd bereid om samen iets te ontwikkelen."

Recht voor de raap

"De leerlingen in Kollum zijn eerlijk, brutaal, recht voor de raap en soms vervelend maar altijd met een gouden hart. Hoe ze binnenkomen in het eerste leerjaar als verlegen, kleine jongens en meisjes en als ze dan de school verlaten als jonge volwassene. Het is een prachtig groeiproces om te mogen meemaken.

Wat ik probeer over te brengen op leerlingen is dat je fouten moet maken in je leven. Het gaat er gewoon niet om dat je alles perfect doet. Het gaat erom dat je met jezelf door één deur kunt. Dat je keuzes maakt die bij jou passen en dat je mag zijn wie je bent, met je leuke en minder leuke kanten. Daar hoort fouten maken bij.”

Je staat echt in de picture

"Mijn grootste passie is muziek. Ik houd ervan om te zingen. Ik heb een aantal jaren in een popkoor gezongen maar sinds kort zing ik in een pop/rock-coverband. Dat is toch echt wel even iets anders. Je kunt je niet meer verstoppen achter je koorleden, maar je staat echt wel in de picture. En ik geniet ervan. Het is zo’n heerlijk gevoel om publiek te mogen vermaken en dat ze dansen op jouw muziek. Heerlijk!

Muziek is zo allesomvattend. Ik luister meestal naar popmuziek maar soms vind ik klassieke muziek of dance, lounge, rock ook heerlijk. Als ik bijvoorbeeld luister naar de soundtrack van Schindler’s List, dan vergeet je alles. Die muziek raakt je in je ziel en voor je het weet rollen de tranen onbewust over je wangen."

Music speaks what cannot be expressed, soothes the mind and gives it rest, heals the heart and makes it whole and flows from heaven to the soul.