<  

Wij Noorderlingen blijven rollades eten

Jan van der Bijl - Slager - Lauwers College

Docenten en medewerkers van het Lauwers College stellen 14 december hun eigen kerstpakket samen op een kerstmarkt in de school in Buitenpost. Het Lauwers College nodigt daarvoor bedrijven uit de regio uit die in marktkramen hun producten aanbieden. Ambachtelijke Slagerij Jan & Geertje van der Bijl is wederom van de partij. Voor het slagersechtpaar is de school bekend terrein want hun kinderen Anco en Ilse zitten op het Lauwers College.

“Mijn vader was bakker, maar dat leek mij maar niks,” vertelt Jan van der Bijl. “Wat er bij de buren gebeurde, dat trok mij veel meer. Vanaf de baktafel van mijn vader kon ik goed volgen hoe ze naast ons elke maandagochtend een koe slachtten. Op zeker moment mocht ik als joch van een jaar of veertien ‘wel even meehelpen’.

Spelenderwijs

Je weet hoe dat gaat. Eerst vegen en schoonmaken, daarna een keer droge worst maken en zo ben ik er spelenderwijs ingerold. Na de lts heb ik het vak geleerd op de slagersvakschool in Leeuwarden. Daarna heb ik bij andere bedrijven gewerkt totdat Geertje en ik in 1996 hier in Buitenpost onze eigen zaak begonnen. En acht jaar geleden hebben we een slagerij in Kollum geopend.

Snert

Op de kerstmarkt nemen we vooral producten mee die je gemakkelijk tot kerst kunt bewaren. Je moet denken aan diverse soorten worst, gehaktballen, snackpakketjes en niet te vergeten, Beppe’s Lekkere Snert. De kerstmarkt is voor ons een leuke en welkome afwisseling, want tussen sinterklaas en kerst hebben we het ‘smoordruk’ met het maken van rollades. Ik denk dat we wel zo’n 3500 maken. Natuurlijk nemen we ook rollades mee naar de kerstmarkt. Want ja, wij Noorderlingen, blijven rollades eten.

Of een van onze kinderen in de toekomst hier met de slagerij op zo’n kerstmarkt staat? Ik denk het niet. Anco wil graag iets in de sport gaan doen en Ilse iets in de verzorging. Maar ze zijn nog jong he!”