<

Je moet aanvoelen wat een leerling wel en niet kan

Hotze de Vries - Docent wiskunde, PSO en techniek breed - Kollum

“Ik werkte in een autogarage als werkplaats-chef, toen ik een telefoontje kreeg van de toenmalig directeur met de vraag of ik les wilde komen geven; Bouw en Metaal. Ik had inmiddels de lerarenopleiding tijdens de avonduren afgerond en was heel blij met deze kans. Inmiddels zit ik hier al zo’n 20 jaar en heb het nog steeds naar mijn zin. Een goede praktijkdocent is volgens mij iemand die goed overzicht kan houden, weet wat iedere afzonderlijke leerling aan het doen is, en die tevens vakinhoudelijk op de hoogte is. Je moet aanvoelen wat een leerling wel en niet kan en waar ze affiniteit mee hebben.”

“De gevarieerdheid maakt het onderwijs leuk. Ik ben ook decaan, heb de vernieuwing in het vmbo mee vormgegeven, en de nieuwe opleiding Sport, Dienstverlening & Veiligheid opgezet. Nu ben ik ook examensecretaris en sta nog maar 15 uur voor de klas. Het mooiste is het omgaan met jongeren, ik moet er niet aan denken dat te moeten missen. Eigenlijk is het lesgeven bijzaak. Ik geniet ervan ze te zien groeien tot kleine volwassenen met gevoel voor eigenwaarde.” 

De oude landrover ligt uit elkaar

“Ik speel iedere maandagavond badminton. Dat doe ik al heel lang en vroeger ook heel fanatiek. Nog steeds zijn de maandagavonden heilig voor me en ik baal ervan als het om wat voor reden dan ook niet door kan gaan. Daarnaast ben ik computergek. Ik was een van de eersten met zo’n ding en heb nu een boel mini-computers in huis waar ik van alles op draai. Dan is er ook nog mijn oude landrover. Dat ding stamt uit 1973 en ligt nu uit elkaar. Hij moet voor mijn jaarlijkse toertocht weer in elkaar. Dat wordt nog hard doorwerken!”