<

Opleiding begonnen vanuit de passie en interesse

Hendrik van Doezum - Docent geschiedenis en Godsdienst - Buitenpost

Nog maar tien jaar geleden - in september 2009 - had hij als brugklasleerling nóóit gedacht dat hij later voor de klas in hetzelfde gebouw zou staan. Toch werd Hendrik Atze van Doezum docent aan het Lauwers College in Buitenpost. Gedreven daagt hij leerlingen uit om bruggen te bouwen tussen het bekende en het nieuwe. ,,Ik probeer de kinderen zoveel mogelijk zelf te laten doen. Fouten maken is niet erg. Integendeel.” 

Sinds 2018 geeft Van Doezum (23) les op het Lauwers College. Hij haalde op de lerarenopleiding van de NHL in Leeuwarden z’n diploma’s ‘Docent geschiedenis tweedegraads. Momenteel geeft de Harkemaster godsdienst-levensbeschouwing aan alle tweede- en derdeklassers. Van Doezum vindt het geweldig om met deze groepen te werken. ,,Deze leerlingen worden wel eens als pittig omschreven. Maar ze zijn op zoek naar antwoorden op allerhande vragen. Dat spreekt mij aan.”

Bij het maken van die ontdekkingsreis ervoer Van Doezum in z’n eigen schoolperiode het Lauwers College als een prima plek

Achteraf besefte ik pas hoe mooi het hier was. Ik heb mezelf hier leren kennen. Het Lauwers College is een veilige school. Ik voelde me hier heel snel thuis. Het was en is leuk én gezellig.

Bij het ophalen van herinneringen aan het Lauwers College komt ook het allereerste fietsritje naar school naar boven. Al om kwart voor zeven in de ochtend klom Van Doezum samen met een groep dorpsgenoten vanuit Harkema op de stalen ros om richting Buitenpost te gaan. ,,De eerste dag was spannend. We hadden geen idee hoe lang we onderweg zouden zijn. Nee, we hadden geen proefrondje gemaakt”, lacht hij. De eerste keer deden de nieuwbakken LC’ers een uur over de circa tien kilometer. ,,Later waren we er in ruim twintig minuten...”

Astronaut

In z’n beide eerste jaren op het Lauwers College had Hendrik Atze van Doezum nog geen flauw benul waarmee hij later z’n brood wilde verdienen. Astronaut, architect, helikopterpiloot, archeoloog; van alles passeerde de revue, behalve een baan als docent. Daar kwam in derde klas vwo verandering in. Als directe inspiratiebron diende een docent geschiedenis. ,,Deze kon op een zeer boeiende wijze vertellen. Z’n verhalen waren heel mooi.”

Van Doezums fascinatie voor geschiedenis gecombineerd met het feit dat hij graag mocht en mag presenteren, resulteerde in de keuze voor het leraarschap. ,,Ik ben de opleiding begonnen vanuit de passie en interesse voor de geschiedenis, maar doorgegaan vanwege de band en het werken met leerlingen. Hoe mensen voorheen leefden, hoe de wereld er vroeger uitzag, hoe het nu is en waarom dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan; dat vind ik allemaal heel interessant.”

Goede indruk

De inspirator van 2011 is vandaag-de-dag een collega van Van Doezum. Na het behalen van het havo-diploma in 2014 ging de Harkemaster studeren aan de NHL. Deze studie rondde hij vorig jaar af, na onder meer een eindstage op het Lauwers College in Buitenpost. Daarbij liet Van Doezum een dermate goede indruk achter dat school hem benaderde om er te komen werken.

Van die keuze om op De Hoefslag aan de slag te gaan, heeft Van Doezum nog geen moment spijt gehad. Sterker nog, hij vindt het ‘écht geweldig’ om er voor de klas te mogen staan. Elke dag weer beleeft Van Doezum, die zich ook met onderwijsvernieuwing bezighoudt, volop plezier aan z’n werkzaamheden. ,,Er is geen uur hetzelfde”, vertelt hij over de dynamiek. ,,Ik zou gek worden op een kantoor.”

Als gezelschapsmens houdt Van Doezum van interactie. Voor een groep staan vond hij nooit een probleem. Een spreekbeurt houden was hem op het lijf geschreven. Op andere vlakken heeft de Harkemaster enorme stappen gemaakt. ,,Ik was redelijk stil en sociaal niet al te sterk. Op het Lauwers College heb ik mezelf gevormd als persoon, onder andere door deel uit te maken van de activiteitencommissie en het debatteam.” Een baan in de horeca speelde eveneens een belangrijke rol. ,,Daarbij leer je als gastheer hoe mensen aan te spreken.”

Twintig lange meters na opmerking vol bravoure

In z’n vrije tijd doet Van Doezum - momenteel - veel aan hardlopen. ,,Dat is heerlijk en brengt rust. Na een dag vol inspanning is het lekker om even te lopen.” Tijdens het maken van de kilometers in de buitenlucht, die met name in de ‘schitterende omgeving’ van Themapark De Spitkeet in Harkema worden afgelegd, borrelen talrijke ideeën voor z’n werk op. Deze noteert Van Doezum vervolgens in een boekje.

Wanneer Van Doezum een langere periode vrij is, mag hij graag reizen. Dat bracht hem onder meer naar verschillende concentratie- en werkkampen in nazi-Duitsland. De docent laat een foto zien van z’n bezoek aan Buchenwald.

Het gaat je door merg en been. Je voelt daar echt wat er zich heeft afgespeeld; je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Aan de andere kant is er ook het verhaal van de overlevenden, het verhaal van de hoop.

Adrenalinekick

Naast het hardlopen en reizen gaat Van Doezum ook veel met vrienden op stap en onderneemt hij allerlei activiteiten met hen. Een daarvan is het carbidschieten op oudejaarsdag. ,,Het is de gezelligheid die zoiets tot een feest maakt.” En uiteraard is het zaak om zoveel mogelijk decibellen te produceren, glundert Van Doezum. ,,De knallen geven een enorme adrenalinekick.”    

Bij de uitstapjes met z’n maten behoren het kijken van een film in de bioscoop en het bezoeken van theatershows tot de favoriete bezigheden. Zo waren Van Doezum c.s. in mei bij een voorstelling van schrijver-presentator-cabaretier Arjen Lubach in schouwburg De Lawei in Drachten. Aan het eind van de show vroeg Lubach aan het publiek of er nog verzoeken waren. Enigszins bijdehand daagde Van Doezum de entertainer uit tot het maken van een handstand. Lubach zag wie de opmerking maakte. ,,Doe jij een handstand?”, kaatste hij de bal meteen terug.

Van Doezum, gekleed in het pak dat hij ’s woensdag ook op school draagt, liet zich niet kennen en stond direct op. In de tocht naar het podium van de grote zaal van De Lawei spookte er van alles door z’n hoofd. ,,Het waren twintig hele lange meters.” Tot z’n grote verbazing slaagde Van Doezum er in een handstand te maken. Een daverend applaus voor z’n acrobatiek volgde.

Heel veel dingen in het leven komen overeen met dat ene moment in De Lawei, stelt Hendrik Atze van Doezum. ,,Probeer iets nieuws en heb vertrouwen dat het goed uitpakt. Dan is er heel veel mogelijk.”