<    

Groninger met Fries bloed bij het Lauwers College

Gerard Janze - directeur-bestuurder - centrale diensten

“Ik ben sinds 1 april 2015 directeur-bestuurder van het Lauwers College. Aan mijn tongval is te horen dat ik een geboren en getogen Groninger ben. Maar de naam van zowel mijn vader, mijn broer en mijn oudste zoon is Jouke. Deze naam is afkomstig van de Friese opa van mijn vader: Jouke Sjaardema. Ik heb dus een Gronings accent, maar er stroomt ook Fries bloed door mijn aderen. Ik zal mijn best doen om ook de Friese taal zo snel mogelijk te leren verstaan." 

"Ik werk al sinds 1983 in het onderwijs en al die tijd heb ik bij dezelfde werkgever gewerkt: het Gomarus College in Groningen. Het lijkt mij een uitdaging om na meer dan 30 jaar in het gereformeerd onderwijs gewerkt te hebben, nu te mogen werken op een protestants-christelijke school. De menselijke maat van het Lauwers College spreekt mij erg aan. En het feit dat ik als directeur-bestuurder nog nauw contact heb met het onderwijs en de mensen die daar werken. Tenslotte vind ik het mooi dat ik in het Noorden van Nederland kan blijven werken en wonen."

"Het geloof in God speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik geloof in een God die van mensen houdt, ze vergeving geeft en met ze meegaat in het leven.” 

 

“Ik ben al bijna 30 jaar getrouwd met Joke. Zij werkt als verpleegster in de thuiszorg. We wonen in Winsum en hebben 4 zoons, twee kleindochters en een kleinzoon. Al onze zoons hebben op voetballen gezeten. Ik heb met veel plezier vele zaterdagen doorgebracht op talloze voetbalvelden in Noord-Nederland. Tegenwoordig doet onze jongste zoon aan wielrennen. En dat betekent dat ik nu door heel Nederland reis om mijn zoon bij de wedstrijden te begeleiden. Zelf heb ik tot mijn 45e jaar gevoetbald. Eerst op het veld, later in de zaal."

"Mijn vrouw en ik houden erg van reizen. In de zomer kamperen we vaak in Frankrijk, in de kleine vakanties houden we ervan om naar andere landen te reizen. Ook mag ik graag lezen. Mijn favoriete onderwerpen zijn biografieën over Nederlandse politici en boeken over de emigratiegeschiedenis. Ik ben een groot fan van de schrijver Hielke Speerstra. Prachtig zoals hij in ‘Het wrede paradijs’ verhalen vertelt over mensen die naar het buitenland emigreerden. Onlangs heb ik zijn nieuwste boek ‘Op klompen door de dessa’ gelezen. Aangrijpend, hoe jonge Friese mannen moesten vechten in de koloniale oorlog in Indonesië.”