<

Leraren houden niet je handje vast in het hbo

Freyja de Vries - Oud-leerling - Buitenpost

Freyja de Vries uit Buitenpost studeert nu Bio-informatica aan de Hanzehogeschool Groningen nadat ze eerst een jaar Medische Diagnostiek had gedaan.

“Het eerste wat me te binnen schiet als je vraagt waar ik het meest aan heb gehad hier op school is het Salsa dansen van meneer Noorman! Geintje! Maar we hebben hier natuurlijk een goede basis gelegd als je naar kennis kijkt. Op de opleiding wordt in het eerste jaar veel herhaald, maar dan is het lekker dat je het meeste wel weet. Bovendien ben ik hier een stuk zelfstandiger geworden en heeft de anti-stresstraining me erg geholpen.

Tijdens de voorlichting die ik straks over Bio-informatica ga geven, ga ik heel duidelijk maken dat ze zowel biologie krijgen als leren programmeren. Het lijken twee vakken die wat tegenover elkaar staan en veel mensen focussen zich ook maar op één ding. Het is een brede opleiding die je niet moet onderschatten. Bij het programmeren moet je bijvoorbeeld meteen vrij complexe dingen schrijven, zodat de school meteen het kaf van het koren kan scheiden.

Verder ga ik ze vertellen dat je in het hbo veel minder begeleiding door docenten krijgt. Je moet echt alles zelf doen, de leraren zijn er puur voor de lessen en houden niet je handje vast. Je moet zelf bezig. Als je dat doet, biedt zo’n opleiding zo veel mogelijkheden en kansen om je kennis en skills uit te breiden. Je moet harder werken, maar het studentenleven is ontzettend leuk.”