<    

Shaken van vreugde na twee niet verwachte mailtjes

Femke van der Meulen - Leerling klas vwo 6 - Buitenpost

Ze straalt van oor tot oor als ze erover vertelt. Dat ze na de zomer terecht kan op de twee opleidingen waarvoor ze zich had ingeschreven, kan Femke van der Meulen nog steeds amper bevatten. ,,Het is echt ongelooflijk. Ik stond helemaal te shaken toen ik het zag en was door het dolle heen.”

Het begin van de middag van donderdag 15 april 2021 zal nog lang in het geheugen van Femke blijven staan. Eigenlijk had de leerling van vwo 6 van het Lauwers College Buitenpost zich voorgenomen om pas na de mondelinge toets Nederlands te kijken of ze was ingeloot voor of de studie in Groningen (geneeskunde) of Utrecht (biomedische wetenschappen). In de ochtenduren had ze al een toets Engels gehad en de voorbereiding op Nederlands wilde ze door de mailtjes van Studielink niet in de war laten schoppen.

Op het moment dat de berichten over de al dan niet toelating over het scherm voorbijflitsten, kon Femke het - begrijpelijker wijs - niet laten om toch even te kijken. En dat leverde onverwacht fantastisch nieuws op. ,,Ik had dit echt niet verwacht. De kans was erg klein; voor beide opleidingen waren heel veel aanmeldingen.”

In de komende periode gaat Femke zich nader verdiepen in de studies geneeskunde en biomedische wetenschappen. Een voorkeur voor één van de beide opleidingen heeft de zeventienjarige inwoonster van Twijzel niet echt. ,,Ik moet er goed over nadenken. Dat wordt nog een beetje lastig.”

Zo vlak voor het centraal eindexamen staat Femke er goed voor. Op alle vakken heeft de gymnasiumleerling een voldoende. Om vanaf medio mei bij de examens zo goed mogelijk voor de dag te komen, gaat ze maximaal gebruik maken van de trainingen die school aanbiedt. ,,Zo krijg je een beetje een idee wat de bedoeling is. Dat is heel handig.”

Bij het eindexamen heeft Femke vertrouwen in een goede afloop. ,,Dat moet goedkomen.” Daar was ook sprake van na een moeizame start op het Lauwers College. ,,Ik had het in het begin heel moeilijk door een angststoornis. School heeft me heel erg goed geholpen. Ik ben er sterker uitgekomen en in positieve zin zó veranderd.”

Dat het eindexamen in tegenstelling tot 2020 dit jaar wel wordt gehouden, vindt Femke mooi. ,,Een examen hoort er toch bij. Je werkt er een hele tijd naar toe.” Haar zus Anniek die ook vwo in Buitenpost heeft gedaan en momenteel in Groningen geneeskunde studeert, hoefde vorig jaar geen eindexamen te doen. ,,Ze vindt het jammer dat het niet is doorgegaan. Anniek heeft daardoor heel wat gemist, onder meer de spanning die er bij komt kijken.”

Wat haar zus wel weer beleefde en Femke op haar beurt niet, is de excursie naar Griekenland. Het coronavirus zorgde er tot twee keer toe voor dat er een streep door de trip ging. ,,Ik vind het echt zo jammer dat het niet doorging. M’n zus vond het er fantastisch. Ik had er zo’n zin in, maar het is niet anders.”

Alle coronamaatregelen zorgden er eveneens voor dat het fysiek onderwijs flink werd beperkt en soms helemaal wegviel. Met de online lessen heeft Femke niet zoveel. ,,Thuis kan ik mij niet goed concentreren en ben ik snel afgeleid. Ik het klaslokaal zorgt de docent ervoor dat je blijft opletten.” In de zomer van 2020 maakte ze zich ook enige zorgen of het allemaal wel goed zou komen. ,,Vwo 6 is sowieso een vet druk jaar. Tot en met eind vwo 5 hadden we amper online lessen.”

Een leuke bijkomstigheid was in die periode dat ze veel aan de slag kon bij supermarkt Poiesz in Buitenpost. Lachend: ,,Ik heb toen goed geld kunnen verdienen. Dat was wel fijn.” Ook voor de sociale contacten is werken niet verkeerd, stelt Femke. ,,En het is ook leuk; ik heb net weer een contractverlenging gekregen.” Toch moet de roostermaker binnenkort rekening houden met haar tijdelijke afwezigheid. ,,Met de examens ben ik van plan om vrij te vragen. Dan moet de focus even helemaal daar op.”