<

Taalvaardige mensen redden zich beter

Fardo Dopstra - Docent Nederlands en mentor - Buitenpost

"In 2007 zette ik als stagiaire mijn eerste stappen binnen het Lauwers College. Op de middelbare school gaf ik bijles Engels. Daarna studeerde ik Nederlands, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Met twee ouders in het onderwijs was het misschien een paplepelkwestie dat ik de lerarenopleiding Nederlands er achteraan plakte. Ik wilde graag iets praktisch met mijn academische studies en dat kan in het onderwijs."

"Ik mag leerlingen helpen taalvaardiger te worden. Dat is belangrijk, want taalvaardige mensen redden zich beter in de maatschappij. Ik vind het prachtig als ik merk dat ze zich ontwikkelen. Dat kan binnen het vak Nederlands zijn, als ze bijvoorbeeld een sterk betoog houden of beter worden in teksten lezen, maar ook daarbuiten: leerlingen die met een dijk van een stem de zaal plat zingen tijdens de diploma-uitreiking of systematisch leren werken bij het profielwerkstuk. Dan ben ik trots op ze. Ik geef mijn lessen voornamelijk in de havo-bovenbouw. Werken met oudere kinderen vind ik het leukst."

"Naast mijn lessen Nederlands ben ik mentor in de bovenbouw, en coördinator van havo 3. Over het algemeen geniet ik van mijn werk. Een minpunt is de grote hoeveelheid correctiewerk. Ik ben altijd razend benieuwd hoe mijn leerlingen de toetsen hebben gemaakt, maar de hoeveelheid na te kijken werk voor mijn vak, zeker in de bovenbouw, zorgt ervoor dat het eigenlijk nooit af is."

Reizen verruimt je blik

"In mijn vrije tijd fotografeer ik, meestal mensen en dieren. Zo nu en dan fotografeer ik met mijn man bruiloften en andere levensgebeurtenissen. Uiteraard lees ik graag. Omdat ik de hele dag al met taal bezig ben, is het fijn om ook een niet-talige hobby te hebben. Het fotograferen is overigens prima te combineren met een andere liefhebberij: reizen. Ik wil veel van de wereld zien, dat verruimt je blik!"