<    

Latijn en Grieks geen losse vakken, maar een opleiding

Evelyne Vos - Docent klassieke talen en kcv - Buitenpost

Wat bezielt iemand met een prachtige baan om na haar 50e voor de klas te gaan staan? “Vanwege de leerlingen. Ik geniet enorm van hun ontwikkeling,” zegt Evelyne Vos, docente  Klassieke Talen & Culturen op het gymnasium. “Ik zie hen als kinderen binnenkomen en als jong volwassenen van school gaan. En ik mag hun de nodige bagage meegeven. Hoewel ik na de middelbare school eigenlijk oude talen wilde studeren, koos ik geschiedenis omdat dat wat breder leek. Op mijn 45e ben ik alsnog als tweede studie oude talen gaan doen om uiteindelijk voor de klas te belanden. Bewust. Ik heb mijn baan als universitair docent bij de Open Universiteit opgegeven en er geen moment spijt van gehad."

"Lesgeven is zwaar, maar het gaat om de balans tussen de energie die je krijgt en de energie die het kost. Maar misschien heb ik makkelijk praten; mijn kinderen zijn het huis uit en ik heb de mogelijkheid om iets van mezelf te geven. Ik heb al zoveel geleerd en meegemaakt, ik heb over, heb veel te geven. Daar heb ik plezier in, dat is mijn drive."

Voor Evelyne zijn Grieks en Latijn geen losse vakken, maar vormen ze een opleiding op zich. “De klassieke cultuur vormt de basis van Europa zoals we dat nu kennen. Het is mooi om aan leerlingen te laten zien hoe we onze eigen cultuur kunnen plaatsen in het perspectief van de traditie waarin Europa staat: veel discussies die in de oudheid werden gevoerd over menselijke waarden, over de organisatie van onze samenleving of over de waarde van poëzie en kunst, voeren we ook in onze tijd nog. Tegelijkertijd was die oude wereld anders, onbekend. Dat brengt een zekere spanning met zich mee, tussen het eigene en het vreemde, die bij de andere talen toch wat minder wordt gevoeld. Vandaar dat ik spreek van opleiding; van algemene ontwikkeling en vorming. Zo mooi!”

Historische romans

“Ik houd enorm van lezen en ik lees vooral graag historische romans. Prachtig vind ik de historische romans van Hella Haasse."