<

Als er iets georganiseerd kan worden ben ik op m’n best

Erik Drenth - Docent Sport, Dienstverlening & Veiligheid - Kollum

“Het vak Sport, Dienstverlening & Veiligheid (SDV) is voor mij perfect omdat het zo afwisselend is. Van origine ben ik LO-docent, maar de hele dag gymlessen geven, dat vind ik net niet uitdagend genoeg.

Bij SDV beginnen we met sportlessen. Dan volgt dienstverlening waarbij de leerlingen bijvoorbeeld iemand interviewen, een infobrief schrijven of een poster maken. We besteden ook aandacht aan Veiligheid, bijvoorbeeld met een opdracht over sociale hygiëne. De leerlingen krijgen ook elke periode een aantal rekenopdrachten. Uiteindelijk draait het om de Grote Opdracht. De leerlingen werken per periode naar een eindopdracht toe, bijvoorbeeld het organiseren van een voorstelling voor klanten van Talant. De opdrachten verzinnen mijn collega en ik zelf, boeken hebben we niet. We moeten echter wel voldoen aan de eindtermen, want er volgt een landelijk examen.

In dit vak kan ik heel veel van mezelf kwijt. Ik ben op m’n best in het bedenken en begeleiden van opdrachten waarin de leerlingen iets moeten organiseren. In dit vak is dat ook een belangrijk aspect. Zo organiseren leerlingen voor hun examenopdracht, de Meesterproef, onder meer de sportdag voor school. Compleet met programmaboekjes, tijdschema’s en opdrachten.

Omdat ik de leerlingen de hele dag heb, ben ik eigenlijk een soort meester. Je leert ze door en door kennen. En dat op een leuke, kleine school in het mooiste lokaal van het gebouw: ik zit hier echt prima op mijn plek.”

Ik hoop dat footvolley ooit Olympisch wordt

“Naast mijn werk voor school besteed ik heel veel tijd aan sport. Ik heb zelf met Donitas en Lycurgus in de eredivisie gevolleybald en studententeams en een damesteam op het hoogste niveau getraind. Daar ben ik een paar jaar geleden mee gestopt omdat ik onder andere zelf weer meer footvolley wilde spelen.

In 2000 ben ik overgestapt van volleybal op footvolley. We werden meteen vijf keer Nederlands kampioen en speelden op toernooien in binnen- en buitenland. Om wat terug te doen voor deze sport heb ik een bedrijf opgericht, Footvolley Groningen, om footvolley meer op de kaart te zetten. Dat is intussen een wat uit de hand gelopen hobby.

Daarnaast ben ik nu voorzitter van Beachsport Groningen, van Footvolley Netherlands en zit ik in een te vormen Europese federatie om de sport ook internationaal te promoten. Voor dat laatste was ik bij de Spelen in Brazilië om te lobbyen voor footvolley, want het is mijn grote droom dat het ooit nog eens een Olympische sport wordt.”