<

Meteen die eerste les: kom jij maar vooraan zitten!

Elske de Walle - Oud-leerling - Buitenpost

Singer-songwriter en oud-leerling van het Lauwers College Elske de Walle speelde donderdag 13 april de rol van Maria in The Passion. De populaire verbeelding van het paasverhaal werd dit jaar live-uitgezonden vanuit Leeuwarden.   

 "Ik heb zes fantastische jaren gehad op het Lauwers College, ook al was ik niet de meest committed leerling met dreadlocks en zo. Elke dag dik een uur op de fiets vanuit Veenwouden. Havo 3 sloot ik af met acht manco’s, waardoor ik terug moest naar de mavo. Maar op mijn eindlijst voor de havo had ik wel hogere cijfers dan voor het mavo-examen. Engels was samen met geschiedenis en maatschappijleer favoriet. Ik schreef toen zelf al liedjes, deed mee aan musicals want muziek was toen al mijn ding.  

Femke, mijn zus, was twee jaar ouder dan ik en haar reputatie ging mij vooruit op school. In de eerste klas noemde de leraar Frans alle namen op. Toen hij bij ‘De Walle’ was, hield hij even op: “Kom jij maar vooraan zitten!” De eerste les hè! Dat had ik aan mijn lieve, ‘brave’ zusje te danken terwijl ik juist heel bescheiden was… 

Ik bleef niet altijd zo braaf hoor. In de tweede klas ben ik er een keer uitgestuurd bij bio. Toevallig kwam ik op de gang Femke tegen. Wat ik daar deed? Nou, eruit gestuurd! Zij naar de leraar toe en ze heeft hem toch aangepakt: Hoe hij het in zijn hoofd haalde om haar lieve zusje eruit te sturen! Ik met een dikke rode kop op de gang natuurlijk! 

Bij godsdienst was altijd veel ruimte voor discussie. Ik geloof niet alles klakkeloos wat er in de Bijbel staat, maar daar konden we heerlijk over sparren met de leraar. Zo heb ik nog altijd moeite met de schuldvraag. Als je het niet goed doet, dan kom je in de hel. Ja, als je moedwillig iets echt fout doet, dan kan ik me daar iets bij voorstellen. Maar bij ‘gewone’ fouten, wie zijn wij dan om over iemand anders te oordelen? Daar begreep ik toen al geen snars van en werd ik heel boos om.”

Passion

"Het paasverhaal ken ik heel goed. Nu ik de rol van Maria mag spelen, heb ik me wel meer in haar verdiept en in de worsteling die zij als moeder van Jezus doormaakt. Als mens van vlees en bloed wil ze haar zoon niet kwijt, maar ze accepteert tegelijkertijd ook dat deze weg voor Hem is bepaald. Maria wordt daardoor een rustpunt in alles wat er gebeurt en dat komt bijvoorbeeld prachtig naar voren in het lied ‘Heb het leven lief’ van Liesbeth List dat ik ga zingen. Want het leven is mooi ondanks al z’n rauwheid.

Als mens zal ik er niet door veranderen. Ik probeer gewoon mezelf te blijven en ga echt niet met een grote zonnebril en een Gucci tas door Leeuwarden lopen. Dat past totaal niet bij me. Ik heb het programma wel een paar keer op tv gezien en toen wel een keer gedacht: als ze mij ooit voor een rol vragen dan zeg ik meteen “ja!”. Dat ik nu Maria mag spelen is ontzettend leuk. Het voelt best als een eer.”

Foto: Jacqueline de Haas