<

Oud-leerlingen vertellen het eerlijke verhaal

Bert Kingma - Decaan - Buitenpost

Bert Kingma is decaan voor het vmbo, havo en vwo op het Lauwers College. Hij organiseert de voorlichting door oud-leerlingen.

“De oud-leerlingen vertellen hier wat ze zijn gaan doen nadat ze hun examen op het Lauwers College hebben gehaald. De huidige leerlingen krijgen op deze avond zo het eerlijke verhaal te horen over een studie of opleiding, want het wordt niet mooier gemaakt dan het is. Op open dagen wordt vaak de aantrekkelijke kant van een studie in de schijnwerpers gezet, hier horen de leerlingen hoe het echt is.

Mijn ervaring is dat oud-leerlingen graag terugkomen voor deze avond. Om te vertellen hoe ze de overgang van het Lauwers College naar hun huidige studie of opleiding hebben ervaren, wat ze nu doen, maar het is natuurlijk ook leuk om oud-klasgenoten weer te zien. Zelfs twee leerlingen die in België studeren kwamen graag voor deze avond naar Buitenpost.

De mooiste reactie van een oud-leerling vind ik nog altijd: “Ik weet nu wat ik toen allemaal had moeten vragen”. Veel leerlingen lijkt het fantastisch als ze horen dat ze voor een studie maar tien uur per week naar college hoeven. Lekker veel vrij, denken ze dan. Maar als ze hier een oud-leerling horen vertellen dat die liever juist wel veel college-uren heeft omdat je dan minder zelfstudie hebt, werpt dat toch een heel ander licht op de zaak.

Drie leerlingen hebben vanavond een dubbelrol: zij hebben hier op het Lauwers College de havo gedaan en zitten nu in 6 vwo. Ze geven vanavond een keer voorlichting over de overstap en volgen bovendien twee voorlichtingen over een vervolgstudie. Zo kan het ook.”