<    

Een welkom steuntje in de rug

Atze Strikwerda - Leerling klas havo 4 - Buitenpost

Een militaire opleiding om marinier te worden. Dat was het voornemen van Atze Strikwerda op de mavo. Een lelijke val tijdens de vakantie van 2019 haalde een streep door dat plan. Hierdoor belandde de Drogehamster afgelopen zomer uiteindelijk op de havo van het Lauwers College in Buitenpost.

De eerste weken aan De Hoefslag zijn Atze, die nog steeds een baan bij Defensie (marine) op het oog heeft, goed bevallen. ,,Ik voel me hier welkom.” De oud-leerling van VSO Surhuisterveen - waar hij de mavo ‘op syn boerefluitsjes’ doorliep - heeft veel aan het extra uur dat @havo biedt.

Het is een welkom steuntje in de rug en werkt echt doelgericht. Zonder @havo zou ik het waarschijnlijk behoorlijk zwaar krijgen.

Aan de ongelukkige valpartij hield Atze onder meer afscheurde kniebanden en een scheur in z’n meniscus over. De beoogde VeVa-opleiding moest daardoor noodgedwongen plaats maken voor iets anders. Op de vraag ‘wat nu’ adviseerden diverse docenten hem een havo-opleiding te volgen. De capaciteiten om dit te doen zijn zeker aanwezig, zo stelden de leerkrachten. Atze kon zich vinden in die gedachtegang. ,,Op de mavo ging het best goed en snapte ik alles wel.”

Door een groot aantal vrienden die al op het Lauwers College zaten, kwam Atze in Buitenpost terecht. ,,Ik heb het prima naar m’n zin. Wel is het moeilijker dan ik had gedacht. Het is een grote stap.” Met het ondersteuningsprogramma @havo gaat de sportieve Drogehamster zeker z’n voordeel doen in het zelfstandig werken. ,,Ik ben niet zo goed in plannen. Ik plan altijd alles een dag van tevoren. Dat kun je hier beter niet doen…”, glimlacht hij.