<

Pubers, past dat wel bij mij?

Alissa Apeldoorn - Medewerker Time Out - Grijpskerk

“Kinderen die met een glimlach en vol zelfvertrouwen de deur uitgaan, dat is voor mij het dankbaarste deel van mijn werk. Dat zijn dan ook echt de pareltjes van mijn baan. Gelukkig gebeurt dat regelmatig, al zijn er ook kinderen bij wie dat niet bij gebeurt. Dan is de thuissituatie zo heftig of lukt het in de les maar steeds niet.

Dat motiveert mij dan weer om alles in het werk te stellen om die kinderen weer op weg te helpen. Soms komen ze ook om hun hart even te luchten over een leraar. Een luisterend oor is dan vaak al voldoende. De deur staat altijd open. Kinderen weten dat, ze stormen zo binnen.

Na de mbo-opleiding onderwijsassistent heb ik pedagogiek gestudeerd aan de NHL in Leeuwarden. ‘Later ga ik met kinderen werken’, dat heb ik van jongs af aan altijd gezegd. Daarbij had ik altijd jonge kinderen voor ogen, zeker geen pubers. Daar was altijd een beetje schroom. Een lastige leeftijd. Brutaal. Vooroordelen… Pubers, past dat wel bij mij?

Maar toen ze hier een Time Out-medewerker vroegen dacht ik, waarom ook niet! Ik was aan een uitdaging toe. En het is mij zo enorm meegevallen. Ik heb meer moeten wennen aan het wonen in Leeuwarden. Ik ben opgegroeid in Noord-Holland. Daar is het altijd een gezellige boel. Hier in het noorden is men stugger en valt er weleens een stilte. Oei, dat vond ik eerst wel ongemakkelijk.

En die pubers. Die zijn zo open en eerlijk. Het is prachtig om ze een beetje te helpen invulling te geven aan die lastige periode in hun leven. Dan zitten ze hier te vertellen dat ze graag advocaat zouden willen worden, ‘maar dat kan ik toch niet’. Ik kan ze vertellen dat ik ook gewoon VMBO heb gedaan, geen hoogvlieger was maar toch een hbo-studie heb afgerond. Dan zie je ze kijken en denken.”

Ik heb niet echt balgevoel

“Vroeger heb ik lang getennist en dat heb ik sinds kort weer opgepakt. Ik heb niet echt balgevoel, maar het gaat alweer een stuk beter dan eerst. Het geeft mij heel veel energie. Verder vind ik shoppen en terrasjes pakken met mijn vriendinnen heerlijk.

Het is soms heerlijk om af te reizen naar de eilanden, zodat wij samen even de stad Leeuwarden kunnen ontvluchten en lekker kunnen genieten van deze prachtige omgeving.”