<

Het voelt heel erg gek dat er geen examen is

Alette Machiela - Leerling klas mavo 4 - Buitenpost

Ze is elke dag wel bezig met school. Nee, ik vier zeker geen ‘coronavakantie’, lacht Alette Machiela. Het is ook noodzakelijk om zich in de materie van de diverse vakken te verdiepen. Alette zit in het examenjaar en hoopt over enkele maanden met het mavo-diploma op zak af te zwaaien.

De kans dat ze ook daadwerkelijk slaagt, is vrij reëel. ,,Ik sta er goed voor”, zegt de inwoonster van Kollumerzwaag. Dat er door de coronacrisis geen eindexamen wordt afgenomen, noemt ze ‘heel erg gek’. ,,Er is ook geen laatste schooldag. Het is allemaal heel apart. Vier jaar lang leef je naar het examen toe en dan gaat het niet door...” Begrip voor de situatie heeft ze zeker en, zo grapt ze, het heeft ook een voordeel. ,,Nu zijn er geen zenuwen.”

Voor de laatste schooldag, die voor 17 april op het programma stond, waren al de nodige plannen gesmeed. In plaats van een leuke happening met z’n allen wordt het nu - net als de afgelopen weken - thuis zitten geblazen. Met het online-onderwijs kan Alette goed uit de voeten. Wel was het in het begin even lastig. ,,De regelmaat was weg en er kwam veel huiswerk tegelijk. Voor de leraren was het ook zoeken. Het gaat wat dat betreft steeds beter.”

Op technisch vlak loopt het allemaal gesmeerd. ,,De verbindingen zijn goed.” Via onder meer Somtoday, Google Meets en Learnbeat heeft ze contact met docenten, medeleerlingen en de mentor. Deze laatste biedt volgens Alette maximale ondersteuning.

Er is regelmatig contact en ze stuurt berichtjes. Als er wat is, kun je aan de bel trekken en helpt ze direct. Dat is écht heel fijn

Een deel van de derde en laatste serie schoolexamens heeft Alette inmiddels ook via de digitale snelweg gemaakt. ,,Dat kon prima.” Bij een aantal vakken is het volgens haar een stuk moeilijker om de toetsen online te doen. ,,We gaan zien het hoe het zich ontwikkelt en wat eruit rolt.”

Ofschoon ze best wel zelfstandig kan werken, mist Alette soms het klaslokaal. ,,Thuis is er veel vrijheid. Daar is niet iemand die tegen je zegt dat iets niet kan of mag.” Het niet kunnen ontmoeten van haar schoolvriendinnen valt eveneens behoorlijk zwaar. ,,Nu realiseer je je wat je allemaal mist.”

Ook moet Alette het stellen zonder haar favoriete sport. Bij gymnastiekvereniging Set ’m op uit Augustinusga is ze succesvol met acro. Samen met haar twee partners leek ze op weg naar de eindstrijd om de Nederlandse titel. Na de zomer hoopt ze weer aan de slag te kunnen met de acrobatische gymnastiek. Dan wacht aan ROC Noorderpoort in Groningen ook de opleiding verpleegkunde. ,,Dat lijkt me heel erg leuk.”