<

Tehatex excursie

Buitenpost, 1 juli 2021

Een museum bezoeken is voor de voorexamenleerlingen vwo 4 en 5 en havo 4 met de vakken Tekenen en Handvaardigheid in het profiel op dit moment nog niet mogelijk. De musea zijn nog dicht…

In het nieuwe schooljaar hopen we weer in een gezellige volle bus te stappen en te reizen richting de grote musea om diverse kunstwerken in het echt te kunnen bewonderen. Fysiek de verschillen en overeenkomsten te kunnen zien tussen de stijlen en stromingen in de werken van de kunstenaars. De geur opsnuiven in de zalen en deel te nemen aan actieve kunstvormen.

In het afgelopen schooljaar hebben de leerlingen zich op school online kunen verdiepen in het leven en beeldend werk van Vincent van Gogh. Deze dag zijn we gestart met de film ’Loving Vincent’. Een prachtig geschilderde animatiefilm. De leerlingen maakten kennis met het levensverhaal van de laatste jaren van Vincent van Gogh. Het bijzondere is dat film de schilderijen van Vincent van Gogh tot leven brengt. Je herkent de schilderstijl van Van Gogh. 

“De film ‘Loving Vincent’ Het maken van Loving Vincent

Het Loving Vincent team is jarenlang bezig geweest om meer dan 120 van Vincents schilderijen opnieuw te verbeelden en geschikt te maken voor de film. Elk van de 65.000 beelden waar de film uit bestaat, is een olieverfschilderij, met de hand geschilderd door 125 professionele olieverfschilders. Vanuit de hele wereld reisden zij naar de Loving Vincent-studio's in Polen en Griekenland om deel uit te maken van de productie.

Loving Vincent en het Van Gogh Museum

In de film wordt de dood van Vincent van Gogh in kaart gebracht aan de hand van interviews met personages uit zijn leven. Het verhaal is een mengvorm van historische feiten en zelfbedachte verwikkelingen.

Het Van Gogh Museum ondersteunt deze film sinds 2014 en heeft de makers als kennis- en onderzoekcentrum van veel informatie kunnen voorzien. Het idee en het script werden officieel goedgekeurd door Axel Rüger, de toenmalige directeur van het Van Gogh Museum”.

Bron: vangoghmuseum.nl

Na de film en genietend van iets lekkers van de snackbar zijn de leerlingen aan de slag gegaan om de diverse werken gemaakt door Van Gogh te analyseren. Je kijkt dan heel kritisch naar de inhoud, vormgeving en functie.

Kortom een geslaagde dag! Hopelijk kunnen we de werken van Van Gogh en andere kunstenaars in het nieuwe schooljaar ‘gewoon’ weer bezoeken in een museum!!!

Vakantietip: de film ’Loving Vincent’ is te leen voor de liefhebber.

We wensen iedereen een hele fijne vakantie.

Agnes Busse en Berber de Vries-van der Meulen.

Het voorjaar van 1888 staat voor Van Gogh in het teken van hoop. Het vertrouwen in een toekomst als gerespecteerd beeldend kunstenaar begint voorzichtig gestalte te krijgen...

•Vincent van Gogh, Bloeiend Amandeltakje in een glas, 1888, olieverf op doek, 24 x 19 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam.