<

Leerlingen Lauwers College Buitenpost en de 24-uurs schrijfmarathon Amnesty International

Buitenpost, 15 december 2017

Het is op veel plaatsen bijna een traditie geworden om op en rond 10 december – de Dag van de Mensenrechten- actie te voeren voor Amnesty International. Vaak krijgt deze manier van actievoeren vorm van een schrijfmarathon, waarin gedurende lange tijd mensen brieven schrijven voor hen die, waar ook ter wereld, monddood zijn gemaakt. Zij kunnen geen gebruik maken van het mensenrecht om in alle vrijheid je mening te verkondigen. Zij worden gedwarsboomd, gemolesteerd, gearresteerd of zelfs geëxecuteerd.

In Buitenpost lag het initiatief om een schrijfmarathon te houden bij Kunsthuis Art-it-is. Een bijzondere marathon, want de opzet was om 24 uur lang ononderbroken brieven te laten schrijven in de gastvrije locatie aan de Kuipersweg in Buitenpost. Het Lauwers College in Buitenpost werd benaderd om mee te doen.

Ruim twintig leerlingen uit de bovenbouw hebben een deel van het vrije weekend –sommige zelfs een deel van de nacht!- opgeofferd om brieven te schrijven naar landen waar de overheid zich schuldig maakt aan schending van fundamentele mensenrechten. Sommige leerlingen namen zelfs hun ouders mee! Er gingen brieven naar Finland, waar de rechten van een transgender met voeten werden getreden; naar China, waar een eenzame Ni Yulan strijd voert tegen gedwongen huisuitzettingen van arme mensen; naar Turkije, waar de voorzitter van Amnesty-Turkije een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt; naar Tsaad en naar Madagascar, naar Egypte en Honduras. “Ik had nooit gedacht, dat mensen voor zo’n kleine actie de gevangenis in gaan! Dat kan toch niet!”, liet een schrijvende leerling zich ontvallen en vastbesloten werd een volgende brief geschreven.

Landelijk werden dit weekend meer dan 80.000 protestbrieven en bemoedigingskaarten geschreven. Een deel daarvan kwam uit Buitenpost, van de hand van leerlingen van het Lauwers College. Een prachtige, zinvolle en waardevolle actie, die in 2018 herhaling verdient.