<

Geschiedenisdocent Lauwers College viert feest.

Buitenpost, 23 maart 2023

Op de dag dat in Frankrijk heftige protesten gaande zijn vanwege het ophogen van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar, is het in Nederland de “gewoonste” zaak dat er doorgewerkt wordt tot de leeftijd van 67 jaar. Op woensdag 22 maart jongstleden werd geschiedenisdocent Haitze Zeldenrust van het Lauwers College Buitenpost 65 jaar. Maar voorlopig denkt hij nog niet aan stoppen.

Haitze Zeldenrust is een geboren Kollumer en ging na zijn middelbare schooltijd Geschiedenis studeren. Vanaf 1985 begon hij  aan zijn eerste baan aan de mavo in Ulrum waar hij twee jaren werkte. In die twee jaren gaf hij ook Maatschappijleer. “Het waren pittige jaren en ik had nog een hoop te leren”, aldus Zeldenrust. Vanaf 1987, de mavo in Ulrum sloot, vervolgde hij zijn onderwijscarrière in Heerenveen aan het Nassau-/ Bornego college. In die jaren maakte Zeldenrust kennis met de onderwijslagen havo en vwo. Ondanks dat deze twee jaren in Heerenveen hem beter afgingen dat zijn eerste twee jaren, had Zeldenrust twijfels of het werken in het onderwijs bij hem paste. Plots was daar, in 1989, een vacature docent Geschiedenis bij het Lauwers College te Buitenpost waarop hij solliciteerde. Tot op de dag van vandaag is hij daar nog steeds werkzaam.

Generaties leerlingen heeft Zeldenrust langs zien komen en nog altijd lukt het hem om leerlingen voor het vak Geschiedenis te enthousiasmeren. Zeldenrust is een zeer gewaardeerde docent  door zowel zijn leerlingen als zijn collega’s. Zijn naam verschijnt veelvuldig in de examenjaarboeken van de leerlingen als de meest populaire en waardevolle docent. Naast het lesgeven is Zeldenrust een zeer kundig en betrokken mentor en geeft hij, jarenlang, faalangstreductietraining aan de leerlingen van de examenklassen en is hij hoofd van het huiswerkinstituut.

Tijdens de lesdag werd Zeldenrust afgelopen woensdag “overvallen” door zijn collega’s en leerlingen en werden hem cadeaus aangeboden. Zeldenrust is een groot fan van Bob Dylan en één van de cadeaus was een ingelijste prent van zijn idool op latere leeftijd. Zeldenrust betuigde een ieder zijn dank en benadrukte dat hij alle dagen met veel plezier de gang naar Buitenpost maakt en in hoge mate geniet van zijn vak, de leerlingen en de school.