<

Energy Challenges

Buitenpost, 7 juli 2021

Sinds het schooljaar 2017-2018 is: ‘Energy Challenges’ een bekend begrip op het Lauwers College te Buitenpost. Het is de naam van een competitie die is opgericht voor leerlingen om op een leerzame manier energie te besparen in schoolgebouwen. In deze competitie worden leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs in contact gebracht met de thema’s energie en energietransitie.

Ook dit schooljaar hebben we, ondanks het coronajaar, weer meegedaan. We hebben samen heel wat duurzame activiteiten georganiseerd.

Wecycle

We zijn vanaf september 2020 begonnen met het inzamelen van afgedankte elektrische apparaten. De Wecycle-inzamelboxen puilden na twee maanden al uit. Samen met vele leerlingen hebben we zo’n 300  apparaten in kunnen zamelen. Dank voor ieders bijdrage!

Door mee te doen met de inzamelactie helpen we een goed doel: voor elke deelnemende school doneert Wecycle een bedrag aan Stichting Jarige Job. Deze stichting trakteert jarige kinderen uit de armste gezinnen in ons land op een verjaardagsbox met versiering, traktaties voor op school en thuis en cadeautjes. 

Volgend jaar doen we weer mee, begin dus alvast met verzamelen!

   

Dag van de Duurzaamheid, prijsvraag

Op  de dag van de duurzaamheid hadden we een prijsvraag uitgezet bij de leerlingen. De prijsvraag ’’Hoeveel kWh verbruikt het Lauwers College gemiddeld op jaarbasis?’’ is gewonnen door klas 2C met het antwoord: 220.000 kWh. Bedankt voor de vele reacties van de coaches en mentoren. Elke leerling van klas 2C heeft een muntje ontvangen dat ingeruild kon worden voor een panini!

Warmekersttruiendagcompetitie

Helaas kon de warmekersttruiendagcompetitie niet plaatsvinden door de aangescherpte maatregelingen. We schuiven deze gewoon door naar volgend jaar. Dit wordt een mooie happening.

Kerstkraam

De kerstkraam was een groot succes dit jaar: binnen vier dagen had het team met deze kraam een kleine €200 bijeengebracht, wat gaat naar duurzame aanpassingen aan het gebouw.

Afsluiter

Half juni is het team nog één keer bij elkaar gekomen om het project af te sluiten. Dit hebben we gedaan door middel van een gezellige picknick achter de school. Na wat fris, gezonde watermeloenen en lekkere koeken, ging het team aan de slag met allerhande klussen. Er zijn ontwerpen gemaakt van ‘licht-uitstickers’, er is een begin gemaakt met een compostbak van oude pallets en er is een inventarisatie gedaan waar de warmste plekken in school zijn met een heuse warmtescanner. Daarnaast hebben we slootwater proberen te zuiveren. Dit viel nog niet mee!

  

Het was al met al een fantasische middag wat resulteerde in dat 90% van het team graag door wil volgend jaar. Wat een enthousiasme en wat mooi dat het team zich zo gaag in wil zetten voor de school. Het team kan niet wachten alle nieuwe ideeën uit te voeren.

Zoals gezegd, volgend jaar pakken we de competitie weer op en dan pakken we alle thema’s mee. In de competitie wordt er vooral gefocust op energiebesparing binnen het kader elektriciteit, gas en water. Maar vanaf volgend jaar komen er ook andere onderwerpen aan bod, o.a. circulair bouwen, afvalstromen etc. Er staan grote activiteiten op de planning, zoals een productenmarkt, een milieustraat/-gang en een groene week.

Samen zorgdragen voor de aarde, nu en in de toekomst – dat is wat we als school graag willen. Het project Energy Challenges levert hier een belangrijke bijdrage aan.

-Meer informatie over dit project vindt je op energychallenges.nl.-

Groepsfoto gemaakt met de warmtescanner.