<

Leerlingen LC organiseren kerstdiner in De Nieuwe Wierde

Grijpskerk, 21 december 2022

Foto: Jan Been/RTV Noord 
Foto: Jan Been/RTV Noord

Sinds schooljaar 2021-2022 worden lessen voor leerlingen basis en kader Zorg & Welzijn in De Nieuwe Wierde verzorgd; een woonzorgcentrum (en meer) in Grijpskerk. Wat begon met de vraag of de keuken voor een paar uur in de week gehuurd kon worden, eindigde met de start van een mooie en bijzondere samenwerking. 

De Nieuwe Wierde is een bijzondere locatie in het dorp Grijpskerk. Hier ontmoeten zorg en leefbaarheid elkaar. Dit gebouw huisvest de bibliotheek, het historisch archief, het MFC, zorg en sinds vorig jaar ook het Lauwers College. Geïnitieerd voor en door het dorp. Alle lessen Zorg & Welzijn worden gegeven in De Nieuwe Wierde. Regelmatig zitten de leerlingen in een zaaltje om de benodigde theorie te behandelen, maar veel van hun tijd leren ze in de praktijk. Na 1,5 jaar samenwerking kennen de bewoners en leerlingen elkaar. 

Activiteiten 

Bij deze bijzonder samenwerkingen horen ook activiteiten die de leerlingen samen met NNCZ, de zorgpartij die in het gebouw zit, organiseren. Een high tea, beautymiddag en een bingo zijn vast onderdeel van het programma 'Zorg & Welzijn' geworden. Onder leiding van Sietske van der Meij, een docent van Lauwers College Grijpskerk, bloeien de leerlingen op in deze omgeving. Bij de eerste high tea moet er veel geholpen en gestimuleerd worden, want spannend is het wel. Maar wanneer de tweede high tea op het programma staat, is de aanwezigheid van de docent slechts voor de rol van toeschouwer. De bingo die eindeloos doorging, is een mooi voorbeeld ter illustratie van het groeien van zelfvertrouwen bij de leerlingen.

Kerstdiner

Gisteravond stond het kerstdiner in De Nieuwe Wierde op het programma, geheel verzorgd door derde- en vierdejaarsleerlingen vmbo Zorg & Welzijn van Lauwers College Grijpskerk. Dit diner is onderdeel van de praktijklessen van de school die twee keer per week in het woonzorgcentrum plaatsvinden. Op het menu, bedacht door de leerlingen en hun docent, stonden onder andere overheerlijke wraps met kipfilet en pesto. De gerechten werden aan de lopende band gemaakt, waarbij ieder groepje leerlingen iets aan het gerecht toevoegde. Na hard werken stond een kerstdiner voor negentig bewoners op tafel. 

Naast dat een groep leerlingen zich ontfermde over de gerechten, was een ander ploegje in de eetzaal in de weer met het dekken van de tafels. Een van die leerlingen is Inez van der Heide: ‘We zetten wijnglazen, borden en bestek klaar en zorgen dat de ruimte er gezellig uitziet. Het is leuk om les te krijgen in het zorgcentrum en om contact met de bewoners te hebben.’

Docent Sietske van der Meij geeft lessen in het woon-zorgcomplex. Aan RTV Noord vertelt ze haar verhaal: ‘Zo maken de leerlingen dichtbij school kennis met de praktijk en kunnen ze ervaring opdoen. Deze week staan de lessen in het teken van kerst. Er een mooi menu bedacht en de leerlingen zorgen voor het voorgerecht en het dessert. Ik weet zeker dat de bewoners vanavond zullen smullen.’

RTV Noord maakte hier ook een video-item over, welke via deze link te bekijken is.