<

Wethouder Sierd Vegelin verrast Geschiedenisdocent van het Jaar

Buitenpost, 17 november 2022

Misschien heb je het al gehoord of gelezen: Docent Hendrik Atze van Doezum is afgelopen zaterdag in het Rijksmuseum uitgeroepen tot ‘Geschiedenisdocent van het Jaar’. Om deze prestatie te vieren, kwam wethouder Sierd Vegelin van gemeente Achtkarspelen vandaag bij het Lauwers College in Buitenpost op bezoek. Een grote verrassing voor deze enthousiaste docent geschiedenis.

Geschiedenisdocent van het Jaar

Afgelopen zaterdag was van Doezum met zijn leerlingen vmbo 3 aanwezig in het Rijksmuseum te Amsterdam, waar de jury de beste geschiedenisdocent van het jaar koos. Deze verkiezing draait erom dat de docent de leerlingen met kennis en enthousiasme inspireert. Dat kan de 26-jarige Van Doezum wel, zo schrijf Omrop Fryslân. “Een van de belangrijkste taken van een docent is om leerlingen nieuwsgierig te maken en te triggeren”, aldus de pas uitgeroepen Geschiedenisdocent van het Jaar.

Daar was de jury het volledig mee eens: “Van Doezum is een echte verhalenverteller en doet dat op een speelse manier. Hij brengt geschiedenis tot leven.” Ook leerlingen waarderen zijn manier van lesgeven. Het enthousiasme voor zijn vak leverde hem een finaleplek op bij de verkiezing voor ‘Geschiedenisdocent van het Jaar’. Deze verkiezing is een initiatief van het Rijksmuseum, omroep NTR en het Nationaal Archief.

Van Doezum kwam afgelopen zaterdag het beste uit de bus en mag zich daarmee Geschiedenisdocent van het Jaar noemen. Daarmee is hij ook meteen een jaar lang ambassadeur van het geschiedenisonderwijs. In die rol staat onder meer een ontmoeting met minister Wiersma, Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, op het programma.

Feestelijk moment op school

Op onze school bleef deze prestatie niet ongezien. Afgelopen maandag vond tijdens de middagpauze een feestelijk moment plaats, waarbij Sjouke Visser – Waarnemend directeur – en Henk Numan – Teamleider mavo – de Geschiedenisdocent van het Jaar, gezamenlijk met alle aanwezige leerlingen met zijn titel feliciteerden. RTV NOF maakte hier een video over.

Bezoek van de wethouder

Maar dat is nog niet alles… Vandaag omstreeks half 2 verscheen wethouder Sierd Vegelin van gemeente Achtkarspelen plotseling tijdens een van de lessen van Van Doezum. Een grote verrassing. Tijdens dit bezoek bood de wethouder, met onder andere onderwijs in zijn programma, zijn persoonlijke felicitaties aan en overhandigde hij een bos bloemen. Daarna kon de Geschiedenisdocent van het Jaar zijn les weer vervolgen.

Van Doezum geniet van zijn prijs. Maar zijn klas ook; die mag binnenkort een bezoek brengen aan het Rijksmuseum. Afgelopen zaterdag kregen de leerlingen al een voorproefje: een bezoek aan de Nachtwacht in een verder gesloten museum.

Het komende jaar wordt druk, want naast het ambassadeurschap, een gesprek met de minister en nog een bezoek aan het Rijksmuseum, staan een bezoek aan het Nationaal Archief en de NTR nog op de rol. 

 

Greep uit de media-aandacht