<

Welkom in de wereld van de Elektronica

Buitenpost, 17 juli 2018

Elektronica lijkt voor veel mensen op magie, omdat het draait om een onzichtbare, vaak gevaarlijke kracht: elektriciteit. Mensen worden van jongs af aan gewaarschuwd voor elektriciteit, en bepaald niet gestimuleerd om ermee te gaan experimenteren. Toch is ons moderne leven letterlijk vergeven van de elektronische gadgets en apparaten, en is het eigenlijk maar raar dat zo weinig mensen begrijpen hoe zulke kleine apparaten zoveel kunnen.

Elektronica is overal om ons heen en je gebruikt het vrijwel zeker meerdere keren per dag. Onder andere voor communicatie, vermaak, en werk. Het is bijna onvoorstelbaar hoe de wereld er zonder elektronica uit zou zien!

Om deze drempel te verlagen zijn wij gestart met een eenvoudig elektronica project in klas 2G: De leerlingen leren naast de beginselen van het solderen ook een aantal elektronica componenten herkennen en gebruiken. Dit alles werd bestudeerd aan de hand van het bouwpakket ‘de elektronische dobbelsteen’. Een elektronische dobbelsteen is altijd handig ter vervanging van een gewone. Je hoeft er niet mee te gooien. Hij valt dus ook niet op de grond en je kunt er niet mee valsspelen.

Solderen

Solderen is net als het strikken van je veters: niet moeilijk, maar je moet even leren hoe je het doet. In het begin komen ze namelijk handen tekort, want ze moeten de soldeerbout vasthouden, het soldeertin boven het te solderen werk houden, de bout precies richten op wat er gesoldeerd moet worden en dan ook nog eens zorgen dat ze niet hun vingers verbranden. Maar na een aantal keren oefenen gaat het al snel een stuk beter. Leren solderen is vooral een kwestie van doen en een paar slimmigheidjes die ze van meneer Klaveringa hebben meegekregen, toepassen.

Wat gebeurt er als je soldeert: Solderen is eigenlijk “ lijmen” met vloeibaar metaal (tin). Tin wordt vloeibaar (het smelt) bij ongeveer 230 °C. De onderdelen die aan elkaar worden gesoldeerd moeten, worden zo heet dat het vloeibare tin er overheen kan vloeien. Eenmaal afgekoeld zit er een dun laagje tin over en tussen de onderdelen. Dat laagje tin is de verbinding tussen de onderdelen.

Elektronicacomponenten

De leerlingen hebben kennis gemaakt met de volgende componenten: de diode, de zener diode, verschillende weerstanden -die zijn te herkennen aan de kleurcode-  de LED, de condensator, de IC, de transistor en de elektrolytische condensator.

Deze componenten werden met behulp van de instructies van meneer Klaveringa en het onderstaande schema op het printplaatje gesoldeerd.

Ten slotte kon de dobbelsteen worden getest en mochten de leerlingen hun creatie mee naar huis nemen. Al met al een geslaagd project.

Afdeling Nask