<

Weerzien met een oud-leerling

Buitenpost, 14 december 2020

De Friese schrijver en dichter Nyk de Vries heeft donderdag 10 december gastlessen verzorgd op onze school. Nyk is Dichter fan Fryslân en voor zijn Nederlandse roman Renger – een papieren roadmovie door de Friese Wouden – ontving hij de Piter Jellespriis. Voor Nyk was dit een weerzien met zijn middelbare school; net als Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, is hij oud-leerling van het Lauwers College in Buitenpost.

De leerlingen uit 4 havo en vwo kregen het tweede en vierde uur een les van Nyk in het Junior College. Hij vertelde over zijn jeugd, zijn tijd op het Lauwers College en drukte de leerlingen op het hart vooral niet dezelfde fout te maken als hij indertijd met het meisje op wie hij verliefd was.
De leerlingen werden middels door hen ingezonden opdrachten, welke Nyk op orginele wijze had vervlochten in zijn verhaal, persoonlijk betrokken. Dit leidde soms tot grote hilariteit.
Nyk las een aantal Ultra Korte Verhalen voor, zowel in het Fries als in het Nederlands. Dat Friese woorden soms dieper doordingen dan Nederlandse, kon de dichter/schrijven uitstekend illustreren.

Al met al was de bijeenkomst een mooie gelegenheid voor onze vierdeklassers om kennis te maken met een schrijver.

www.nykdev.nl