<

"Voor jouw toekomst"

Buitenpost, 5 oktober 2022

De afgelopen jaren heeft het Lauwers College al veel activiteiten mogen ondernemen waar het gaat om het thema “duurzaamheid op school”. Tijdens de lessen maar ook daarbuiten in projectvorm. De projecten waren vaak in samenwerking met de landelijke stichting Energy Challenges.

Voor de aankomende jaren hebben we ervoor gekozen alles rondom duurzaamheid in eigen beheer te houden. Dus geen landelijke – minder persoonlijke- organisatie meer, maar de samenwerking zoeken in de regio. Hele mooie partners hierin zijn de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel die ons financieel kunnen ondersteunen vanuit de duurzaamheidsagenda. De term Energy Challenges gebruiken we dus niet meer en wordt vervangen door ons eigen duurzame merk ‘’Voor Jouw Toekomst’’. Zie logo.

Duurzaamheidsteam

De naam wordt anders, de opzet niet. Er is inmiddels een team geformeerd, van de 30 aanmeldingen zijn 13 leerlingen uitgeloot en hebben 17 zitting genomen in het team. Donderdag 22 september jl. hebben we een mooie start gemaakt met het team. Eerst allemaal een beetje onwennig, want je zit plotseling bij andere leerlingen in de ‘’klas’’. Na de uitleg werd het team almaar enthousiaster, waarna de duurzame ideeën veelvuldig door het lokaal vlogen. Het team – dat zichzelf de LC- groentjes noemt- start eerst met de invulling van de groene week die wordt gehouden in de week van maandag 10 oktober a.s.  In deze week doen we de hele week groen. Het thema van deze groene week is “Circulair”.

 

Wecycle

Onze school doet ook dit jaar weer mee met de jaarlijkse inzamelingsactie van Wecycle.

Overal in Nederland liggen afgedankte elektrische apparaten, ook wel e-waste genoemd, die al lang ingeleverd hadden kunnen worden voor recycling, maar het komt er heel vaak niet van. Al die bewaarsmoezen kunnen echt niet meer. De school doet mee met de jaarlijkse inzamelingsactie voor kleine apparaten van Wecycle. Dat levert ons grondstoffen en een mooie beloning voor de school op.

Door mee te doen met de inzamellingsactie helpen we een goed doel. Voor elke deelnemende school doneert Wecycle een bedrag aan Stichting Jarige Job. Deze stichting trakteert jarige kinderen uit de armste gezinnen in ons land op een Verjaardagsbox met versiering, traktaties voor op school en thuis en cadeautjes. 

Recycling van e-waste is belangrijk

Als apparaten apart worden ingeleverd, kunnen ze heel goed gerecycled worden. Wecycle laat al het e-waste recyclen; zo blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu.

Inzameling

Het zou mooi zijn als iedereen meehelpt de inzamelboxen te vullen. Heeft u kapotte kleine elektrische apparaten en (tuin)gereedschappen met een stekker of batterij? Geef deze e-waste aan uw zoon of dochter mee.

Plaats van de inzamelboxen

1. In het juniorcollege   
2. Bij de ‘’Voor Jouw Toekomst’’ kraam in de hal.   
3. Het technieklokaal

De inzamelingsactie loopt van september tot en met begin november 2022.

Plastic doppen en Gered Gereedschap

Naast de e-waste, zamelen we ook plastic doppen in voor Stichting Blindengeleidehond en oude of kapotte (hand)gereedschappen voor de Stichting Gered Gereedschap.

 

 -Wij lopen warm voor een betere wereld!-