<

Uitdagende moves bij hiphopworkshop in Buitenpost

Buitenpost, 8 oktober 2021

In Buitenpost hebben mavo-leerlingen dinsdag een workshop hiphop gevolgd. Waar sommigen he-le-maal losgingen met de moves, namen andere scholieren een afwachtende houding aan. ,,Dansen is niet echt m’n ding.”

Dansen is ook iets héél erg persoonlijks, stelt docent Nicole Davenpoort. Toch heeft een ieder het heel goed gedaan, blikt ze terug op de beide lessen, waarin sprake was van veel plezier. De dansworkshop maakte onderdeel uit van het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). Het Lauwers College wil CKV wat meer in de schijnwerpers zetten en via allerhande doe-activiteiten de leerlingen kennis laten maken met de diverse culturele aspecten.

In plaats van een theorieles in de schoolbanken trokken de leerlingen van mavo 3 er onlangs al op uit om zich te verdiepen in het cultureel erfgoed van de regio. Op de fiets werd een bezoek gebracht aan Themapark De Spitkeet in Harkema en Fogelsangh State in Veenklooster. ,,Het was zeer waardevol”, aldus Davenpoort over de beide visites waar tal van indrukken werden opgedaan.

De workshop hiphop - een pilot - werd verzorgd door Kyara Krans van de Dance Company 058. Deze Leeuwarder dansschool doet medio deze maand ook mee aan de Dansmarathon, een spektakel dat live wordt uitgezonden op SBS6. Voor de mavo-3-leerlingen van het Lauwers College had Krans, die zelf ook aan de marathon meedoet, een leuke les vol afwisseling in petto. Na de instructie over de moves, waarbij hier en daar een behoorlijke aanslag op de spieren werd gepleegd, schalden de beats door het dramalokaal en was het volop swingen geblazen.

Dat het Lauwers College een dansworkshop aanbiedt, juicht Krans toe. ,,Bij m’n eigen middelbare schoolperiode (2013 tot en met 2018, havo) hadden we dit niet. Het is heel mooi om op deze manier aan de slag te gaan met het creatieve deel. Je ziet echt dat leerlingen hun passie in het dansen vinden, vooral jongens. Als ze loskomen, kunnen ze het wel. Dansen is naast fysiek ook mentaal uitdagend.”

Davenpoort zag eveneens dat muziek ‘iets met de leerlingen doet’. ,,Er zijn heel veel kinderen die nooit dansen. Voor de meesten was dit de eerste keer.” De pilot met de workshop kan wat de CKV-docent betreft als geslaagd worden beschouwd. ,,De leerlingen deden leuk mee. Ik ben écht trots op ze.”

Bij de scholieren zelf was na afloop van de workshop sprake van zeer gemengde gevoelens. ,,Ik heb niet zoveel met dansen”, luidde de reactie bij een van hen. Wel was er vermaak tijdens de les. Lachend: ,,Een beetje gek doen met de klas. Het is even wat anders dan normaal. Dat is wel mooi.” Een ander zei niet te kunnen wachten op de volgende dansworkshop. ,,Dit moeten ze echt veel vaker doen.”