<

‘Totaal andere wereld’ levert onuitwisbare indrukken op

Buitenpost, 10 juli 2019

Het was de eerste keer dat de school een intercontinentale trip organiseerde. De excursie naar Marokko leverde 44 leerlingen een schat aan indringende ervaringen op. Het Lauwers College moet met deze reis doorgaan, zo vinden ze. ,,Het is een verrijking in talrijke opzichten.”

Een kleine week verbleven de havo-4 en vwo-5-scholieren en vijf docenten in het westen van Marokko. Een hostel in de stad Marrakesh vormde de uitvalsbasis van een veelzijdig programma dat gedeeltelijk onder leiding van een gids werd afgewerkt. ,,Het is een totaal andere wereld met een héél andere cultuur”, blikken de leerlingen terug op het enerverende bezoek aan het Noord-Afrikaanse land.

Onder meer de drukte en de - voor Westerlingen - chaotische taferelen in het warme Marrakesh zorgde bij een aantal scholieren in de eerste dagen voor een kleine cultuurshock. En dat bijna iedereen op straat een gesprekje wilde aanknopen, was helemaal erg wennen. ,,Het is heel anders dan in Nederland. Hier is er niet veel contact. Daar spreekt iedereen je aan.”

Bij die contacten is soms sprake van oprechte persoonlijke belangstelling, maar staan handel en verkopen ook vaak centraal, ervoer het LC-gezelschap. ,,Je kon niet even rustig naar iets kijken. Dan moesten er eigenlijk meteen zaken worden gedaan.” Daar kon vlot een einde aan worden gemaakt door met correct gedrag afwijzend te reageren. In de Marokkaanse cultuur is het ongebruikelijk om direct botweg nee te zeggen. ,,Wanneer je een gezellig praatje houdt en daarbij aangeeft wat je wilt, komt het helemaal goed.”

In Marrakesh bezochten de leerlingen en hun begeleiders onder meer het centrale Djemaa El Fna-plein en de Arabische souks, een wirwar van steegjes, kleuren en geuren. ,,Daar was veel gezelligheid.” Ook werd er een fietsexcursie gehouden door het drukke verkeer van de koningsstad aan de voet van het Atlasgebergte. Het leverde onuitwisbare indrukken op. Het straatbeeld deed de wenkbrauwen soms ook flink fronsen. ,,Bentleys van oliesjeiks rijden er tussen paarden met wagens en ingedeukte auto’s. Er is een groot contrast tussen arm en rijk.”

Van armoede en amper tot geen luxe was eveneens sprake in vier authentieke Berberdorpen in het Atlasgebergte die de LC’ers bezochten. Wandelend trok de groep langs de kleine huisjes. Binnenin zagen zij vloeren van modder. Voor de kinderen hadden de Buitenposter scholieren schriften en pennen meegenomen. Deze werden glunderend in ontvangst genomen. ,,Dat was heel mooi om te zien.”

Met de dankbaarheid zit het trouwens sowieso goed in Marokko, constateerden de leerlingen. ,,De mensen zijn er heel snel tevreden. Het is knap hoe zij geluk kunnen uitstralen, ondanks de lage levensstandaard. Ze werken keihard voor een paar centen en zeuren niet. En ze helpen elkaar veel. De gemeenschapszin is heel erg groot.”

De scholieren, die ook nog een visite brachten aan de kuststad Essaouira en daar deels onder meer een rit op een kameel maakten, ervoeren in Marokko ook een grote gastvrijheid. ,,De beeldvorming is soms heel anders”, weten de leerlingen. ,,Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door angst voor het onbekende. Daarom is zo’n excursie heel erg goed. Ook leer je nóg meer te waarderen hoe we het hier hebben. We hebben hier bijvoorbeeld gewoon drinkwater uit de kraan.”

Wat de scholieren van de eerste Marrakesh-trip betreft, maakt het Lauwers College een traditie van de excursie. ,,Het is een geweldige kans om iets anders te beleven. We hadden dit voor geen goud willen missen.”