<

Toekomstig Tweede Kamerlid Soepboer op bezoek

Buitenpost, 16 november 2023

BUITENPOST – Afgelopen woensdag stond de les geschiedenis van Hendrik Atze van Doezum, docent bij Lauwers College Buitenpost, in het teken van politiek. Met het oog op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen bracht toekomstig Kamerlid Aant Jelle Soepboer, kandidaat voor Nieuw Sociaal Contract, een bezoek aan het Lauwers College om de leerlingen dichter bij de politiek te brengen.

Politiek dichterbij dan gedacht

Het bezoek van Soepboer vond plaats tijdens de les geschiedenis, omdat het bij dit vak vaak gaat over politiek en actualiteit. ,,Veel leerlingen denken dat de politiek en Den Haag ver weg staan. En soms zelfs dat de politiek niet te vertrouwen is. Met dit bezoek willen we laten zien dat Friesland ook vertegenwoordigd is in de kamer. Ook is het een mooi moment om met de leerlingen in gesprek te gaan over de Tweede Kamerverkiezingen”, meent Van Doezum. Voorafgaand aan dit bezoek kregen de leerlingen de opdracht om een stemwijzer in te vullen en vragen op te stellen.

Loopbaan

Aant Jelle Soepboer studeerde geschiedenis en zette zich als docent geschiedenis en aardrijkskunde bij CSG Liudger Burgum in voor de Friese taal. Van 2019 tot aan zijn wethouderschap in 2022 werkte Soepboer als senior onderwijsadviseur ‘Frysk en meertaligens’ voor Cedin. Sinds 2022 is hij wethouder voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) in de gemeente Noardeast-Fryslân. Dit jaar is Soepboer kandidaat (nummer 7) voor Nieuw Social Contract tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023.

Scholierenverkiezingen

Hoewel de Tweede Kamerverkiezingen pas volgende week woensdag van start gaan, wordt er maandag al gestemd op het Lauwers College in Buitenpost tijdens de scholierenverkiezingen van ProDemos. Hierbij mogen ook de leerlingen die de stemgerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt, hun stem laten horen. De school richt hier een ‘echt’ stemlokaal voor in. Na het vertonen van een ID-kaart of schoolpas krijgen de leerlingen een stembiljet met daarop alle politieke partijen die ook meedoen aan de echte verkiezingen. Aan het einde van de dag sluit het stembureau en worden alle stemmen geteld. 

Meer Lauwers-nieuws lezen? Klik hier!