<

Thijs heeft elke dag een feestje!

Buitenpost, 16 juni 2022

Thijs Zwart Holding BV Evenementenservice heeft elke dag een feestje!

Op dit moment zijn de klassen mavo 2, havo 3 en vwo 3 bij het vak economie bezig met het project Jong  Ondernemen. Hierbij moeten de leerlingen zelf in groepjes een eigen mini-onderneming opzetten.
Op donderdag 7 juli wordt er op het Lauwers College een marktdag georganiseerd voor deze ondernemingen en er zal dan hopelijk flink verkocht worden door de ondernemers in spe want de winst van deze middag is bestemd voor het Rode Kruis. Maar enkele ondernemingen mogen op eigen initiatief komende weken ook al eerder iets verkopen in de pauze aan de medeleerlingen.

Om  de leerlingen op het goede spoor te brengen, gaf directeur Thijs Zwart een boeiende presentatie over het wel en wee van het ondernemerschap. Belangrijk bij het ondernemerschap is dat je doorzettingsvermogen hebt en kunt inspelen op kansen en flexibel moet zijn als het even tegenzit.
Een goed voorbeeld daarvan is de afgelopen evenementloze coronaperiode. Eén van de werknemers had een studie gevolgd om de airco’s die gebruikt worden bij de evenementen op een goede manier te installeren en indien nodig te repareren. Na de lockdown heeft hij vervolgens airco’s ingekocht en een aantal personeelsleden opgeleid in het installeren van deze airco’s bij bedrijven. Vervolgens heeft Zwart via zijn bestaande netwerk een behoorlijk aantal van deze airco’s kunnen verkopen en mond-tot-mondreclame zorgde voor genoeg orders om in ieder geval nog een gedeelte van de vaste kosten terug te verdienen en ook om een aantal personeelsleden in dienst te houden.

Maar hoe is het zover gekomen…  In 1989 is Thijs Zwart begonnen als chauffeur bij de drankenhandel Firma Piersma en Kooiker.  Na twaalf jaar loondienst als “sjouwfeur” volgde in 2000 de overstap naar het zelfstandig ondernemerschap als tapwacht. Met enige regelmaat moet elke tapinstallatie worden gereinigd en daar zorgt de tapwacht voor. De zaken liepen voorspoedig en in 2006 is een aantal complete tap service wijken overgenomen van Heineken.
Vervolgens werd in 2008 gestart met de evenementenservice in Surhuisterveen. Op dit moment verkoopt firma Zwart  compleet verzorgde pakketten voor evenementen in de drie noordelijke provincies. Vandaag de dag zijn er vijf mensen in vaste dienst, twee zzp’ers en drie uitzendkrachten.

Bij ondernemerschap is het ook belangrijk dat je bedrijfsmatig op een goede manier bezig bent met MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). In plaats van wegwerpbekers worden nu hardcups gebruikt en het schoonmaakmiddel dat gebruikt wordt, is biologisch afbreekbaar.  De eerstvolgende  vrachtwagen die zal worden gekocht moet volledig elektrisch aangedreven zijn.

Na de presentatie kregen de leerlingen nog even de gelegenheid om iets te vertellen over hun eigen ondernemingsidee. De onderneming van de verkopers van frisdrank uit havo 3c  heeft  zelfs al een afspraak gemaakt om tijdens de verkoop in de kantine van het Lauwers College een koelkast (met vanzelfsprekend het logo van de firma) gratis te leasen van firma Zwart.
Opmerkelijk tijdens de vragenronde was het antwoord op de vraag wat het meeste wonderlijke was wat Zwart had meegemaakt tijdens zijn werk. Daarop gaf Zwart het iewat cryptische antwoord :
“Ze verwachten ons niet achter de feesttent’.  Eén van de leerlingen stelde vervolgens de vraag of Zwart niet wat specifieker kon zijn in de beantwoording. Het antwoord op deze specificatie zorgde voor de nodige hilariteit onder de leerlingen. Benieuwd naar het antwoord……
Vraag één van de leerlingen van havo 3c !