<

The Wave

Buitenpost, 8 april 2022

The Wave

Op vrijdag 1 april 2022 mochten we eindelijk weer het toneelgezelschap American Drama Group Europe ontvangen. De voorstelling ging deze keer over het boek The Wave geschreven door van Todd Strasser.

Het verhaal gaat over een leraar geschiedenis en de negen dagen waarin het aanzien van de school verandert vanwege een experiment dat hij uitvoert. Het onderwerp in de lessen betreft de Tweede Wereldoorlog. Met dit experiment wil hij leerlingen laten zien hoe makkelijk mensen onder invloed kunnen raken en kunnen veranderen in nazi´s. Het is een charismatische leraar en hij is in staat zijn leerlingen vol overgave mee te laten doen aan dit experiment. Als blijkt dat sommige leerlingen het wel heel erg serieus nemen en zelfs anderen bedreigen als ze niet bij The Wave horen is het tijd dat de leraar een einde maakt aan het experiment.

Leerling uit V4

Ik was positief verrast door deze versie van The Wave. In 3 VWO hadden we het boek al gelezen met de hele klas, dus ik wist al waar het verhaal over ging. Dit had bij mij voor wat vooroordelen gezorgd, dit omdat ik dacht dat het onmogelijk zou zijn om dit verhaal goed op te voeren in een schoolkantine. Ik vind het knap dat de American Drama Group Europe met slechts een paar props en 4 acteurs een kwalitatieve performance neer hebben gezet. Mijn vooroordelen waren dus onterecht. Het verhaal werd duidelijk overgebracht en de acteurs waren goed te verstaan. Ik vond het achteraf gezien erg leuk en leerzaam om mee te maken.

Tseard Veenstra, V6A

Een aangename verrassing was het toneelstuk 'The Wave'. Ik had een saai lang poëtisch toneelstuk verwacht, maar ik werd verrast door een goed uitgedachte en indrukwekkende verhaallijn. De toneelspelers spelen ook heel overtuigend hun rol, wat het een mooie voorstelling maakt. Het einde van het toneelstuk zag je ietwat aankomen, maar het moment en de manier waarop het eindigde was zeer indrukwekkend. Ook het gebruik van de Engelse taal vond ik zeer goed uit de hoek komen. Ik was oorspronkelijk al vergeten dat het een Engels toneelstuk was, maar ik was blij verrast met het taalgebruik en de zeer overtuigende accenten van de toneelspelers. Tegen mijn verwachtingen in vond ik het zo nog best leuk om een toneelstuk bij te wonen, hoewel in de school misschien niet het beste toneel was.

Foto's gemaakt door de heer J. Meijer.