<

The sky is not the limit

Buitenpost, 26 augustus 2015

Voor 250 leerlingen van het Lauwers College begint het schooljaar wel heel inspirerend: met een lezing van astronaut André Kuipers. Hij neemt ze mee op ruimtereis.  

“Er zijn twaalf mensen op de maan geweest,” vertelt hij. “In 1972 waren we er voor het laatst. Het wordt tijd dat iemand van jullie naar de maan gaat, we zijn er al een poos niet geweest.” Want ruimtevaarders, dat zijn ook gewone mensen. Als je iets graag wilt, moet je het proberen, adviseert hij de schooljeugd die anderhalf uur ademloos naar hem luistert. “Misschien lukt het niet, maar als je het niet probeert, lukt het zeker niet.”

Tijdens de meet & greet die op de lezing volgt,  vraagt een van de leerlingen of meneer Kuipers zelf wel eens gezakt is voor een examen. Jazeker, is het antwoord. Hij vertelt hoe hij op zijn veertigste opeens Russisch moest leren, en dan ook nog technisch, afgekort Russisch. Dat was best moeilijk. Kuipers benadrukt het belang van geduld, frustratietolerantie, motivatie en doorzettingsvermogen. Op de middelbare school ging het de eerste drie jaren heel lekker. In de vierde moest hij opeens aan het werk. “Intelligent zijn is heel prettig, maar het kan ook gevaarlijk zijn, want je weet dan vaak niet hoe je moet knokken. Ik ben blij dat ik dat geleerd heb.”

Leerlingen worden op het Lauwers College gestimuleerd hun talenten te ontwikkelen. Kuipers vertelt dat er mensen met veel verschillende capaciteiten nodig zijn om zo’n ruimtereis mogelijk te maken: dromers die met een gek idee komen; denkers, wetenschappers, die onderzoeken wat er mogelijk is; ingenieurs die iets kunnen bouwen om de ruimte in te gaan en natuurlijk een durfal die in zo’n bouwsel gaat zitten.

De middag met André Kuipers heeft de aanwezige leerlingen zeker gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Een jongen vraagt Kuipers om studietips. “Bijt je vast in je passie en bedenk waar je over tien jaar wilt zijn. Vraag je af: wat moet ik dan nu doen? Dan kun je alle stapjes maken. Misschien betekent dat wel dat je dat moeilijke vak niet moet laten schieten.”