<

Technologie & Toepassing

Buitenpost, 1 juli 2021

Vanaf komend schooljaar starten in de regio Noordoost-Friesland een aantal middelbare scholen, waaronder Lauwers College Buitenpost, met een nieuw praktijkgericht vak. In dit spiksplinternieuwe vak genaamd; Technologie & Toepassing (T&T), krijgen leerlingen van de mavo levensechte opdrachten voorgeschoteld. Bij T&T gaat de leerling naast het leren meer praktisch en creatief aan de slag met pakkende opdrachten vanuit bedrijven en instellingen uit de regio. Hierdoor volgt de leerling niet allen lessen binnen de muren van de school, maar ook daarbuiten in de vorm van bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek. Het is de bedoeling dat de leerlingen met behulp van moderne technologie tot concrete oplossingen komen die ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Bij slimme technologie moet je o.a. denken aan 3D printen, robotica, lasersnijders en drones.

Naast de technische vaardigheden leren de leerlingen binnen het vak, samenwerken, plannen, onderzoeken, oplossingsgericht denken en presenteren. Deze aspecten komen goed van pas bij vervolgopleidingen en ook later op de arbeidsmarkt. T&T omvat de volle breedte van technologie en de toepassing daarvan op allerhande terreinen: gezondheid, zorg, economie, energie, handel, voeding, transport, wetenschap, design en nog veel meer.

De introductie van T&T maakt onderdeel uit van het project Sterk Techniekonderwijs (STO), dat begin 2020 van start ging in Noordoost-Friesland. Het techniekonderwijs moet met het project een flinke impuls krijgen. De inzet van STO is om de jeugd (weer) enthousiast te maken voor technische opleidingen én verbindingen te maken tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven. Onze school loopt vooruit op de toekomstige wettelijke plicht om een praktijkgericht vak aan te bieden als examenvak in de bovenbouw van de mavo per augustus. 2024.

De kick-off van dit project staat aan het begin het nieuwe schooljaar op het programma. In deze kick-off gaan alle scholen competitief aan de slag met een viertal opdrachten. Hiermee kunnen ze een mooie prijs in de wacht slepen, namelijk een drone. In de jury zitten ook mbo-leerlingen. Hiervoor is bewust gekozen; een doorgaande leerlijn vmbo-mbo bewerkstelligen behoort eveneens tot de doelstellingen van het project STO. Bij de scholenchallenge, die begin oktober met een eindpresentatie wordt afgerond, staan opdrachten uit de diverse werelden van de techniek op het programma. Deze vier bètawerelden zijn Mens & Gezondheid; Energie, Water & Veiligheid; Wonen, Werken & Verkeer en Ontwerp, Productie & Wereldhandel. Door de diversiteit kunnen we verschillende populaties bedienen op hun interesses. De combinatie van technologie en techniek spreekt kinderen aan, ook meisjes. Zij zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in lifescience. En de tijd dat techniek werd geassocieerd met vieze handen, is echt passé.